4H-yrityksestä nuorelle kesätyö

|

─ Yrittäjänä olen oppinut tosi paljon. Olen tullut rohkeammaksi ja osaan aina vain paremmin olla ihmisten kanssa erilaisissa tilanteissa. Valokuvaamista olen opetellut kursseilla. Eläimiä hoitamalla olen oppinut erilaisista eläimistä. Kanojen hoitaminenkin oli minulle ihan uutta ja opin sen taidon yrittäjyyden aikana, kertoo valokuvaaja Annika Kaskinen kokemuksistaan 4H-yrittäjänä.

4H-yrittäjät ovat iältään 13–28-vuotiaita. Ja kyllä, 4H-yrittäjinä toimii sekä peruskoululaisia että korkeakouluopiskelijoita. Yhdistävänä tekijänä heillä on into kokeilla yrittäjyyttä ja omaa ideaa pienimuotoisesti ja sivutoimisesti.

─ Jokainen nuori voi olla omilla taidoillaan yrittäjä, ja yrittäjyyden kokeileminen on uskomaton oppimiskokemus. Me 4H:ssa autamme nuoria oman 4H-yrityksen perustamisessa. Viime kesänä saimme sadat nuoret innostumaan kesäyrittäjyydestä, iloitsee kehityspäällikkö Hilkka Näse 4H:sta.

Kesäyrittäjänä nuori tekee itse itselleen kesätyön. Niin tekivät esimerkiksi Sauli sekä Enni ja Elmeri yhdessä ystäviensä kanssa. Ammattiin opiskelevalle kesäyrittäjyys on hyvä tapa saada kokemusta ja aloittaa asiakaskunnan kerryttäminen. Niin teki esimerkiksi Jemina. Lisää yrittäjien tarinoita voit lukea Yritä Opi Tienaa -sivuilta.

Ansioita ja arvokasta kokemusta tulevaisuuteen

Kesäyrittäjäksi ryhtymiselle voi olla Näsen mukaan monia syitä. Omat ansiot ovat usein ensimmäinen motiivi.

─ 4H-yrittäjät kertovat kuitenkin, että yrittäjyydessä innostavat monet muutkin asiat. Omien ideoiden toteuttaminen, vapaus valita työajat, luovuus ja oppiminen ovat asioita, joita nuoret mainitsevat tärkeinä asioina yrittäjyydessä. 4H-yrittäjänä kertynyt osaaminen kannattaakin tehdä näkyväksi, listaa Näse.

4H-yrittäjänä voi oppia esimerkiksi asiakaspalvelua, suunnittelua, päätöksentekoa, talousasioita, viestintää ja markkinointia.

─ Kun nuori tulevaisuudessa hakee töitä, opiskelupaikkaa tai solmii kontakteja yhteistyökumppaneiden kanssa, yrittäjänä toimiminen on ehdottomasti kertomisen arvoista. 4H-yrittäjällä on mahdollisuus seitsemän opintopisteen todistukseen ja digitaaliseen osaamismerkkiin. Niiden avulla osaamisen näyttäminen on helpompaa esimerkiksi oppilaitoksessa, Näse muistuttaa.

Kannustaisitko sinä nuoria tekemään itse itselleen kesätyön 4H-yrittäjänä? Tarvitset kenties lisää tietoa. Näistä linkeistä sitä löytyy:

4H-yrityksen usein kysytyt kysymykset
www.yritaopitienaa.fi
www.4h.fi/yritys

Lisätietoja

Kehityspäällikkö Hilkka Näse, Suomen 4H-liitto, hilkka.nase(a)4h.fi, 0447830300, Twitter: @hilunase

Toisen asteen oppilaitoksille tarkoitettua kolmen julisteen sarjaa 4H-yrittäjistä voi tilata maksutta Hilkalta. Julisteissa esitellään lukiolainen Sander, abiturientti Sanna ja parturi-kampaaja Jemina.

Suomen 4H-liitto on yksi Vastuullinen kesäduuni 2017 -kampanjan kumppaneista.

Kuva: Jussi Vierimaa