Konditoria-taitajasta kohti mestaria

|

Nuorten kädentaitajien ja ammattiosaajien SM-kilpailu Taitaja2017 keräsi Helsingin Messukeskukseen lähes 100 000 kävijää kaksi viikkoa sitten. Kilpailu on ammattien esittelyareena ja kunnianosoitus suomalaiselle ammatilliselle koulutukselle. Ennen kaikkea se on haaste ja menestystarinan alku monelle asiansa osaavalle amislaiselle. Tätä se oli myös nuorelle kondiittori-leipuri Emeliina Papinniemelle.

Kun Emeliina Papinniemi, 21, suoritti kahdeksannen luokan TET-harjoittelunsa imatralaisessa lähileipomossa, ei hänellä ollut vielä aavistustakaan millaisiin koitoksiin kiinnostus alaa kohtaan hänet veisi. Kolmen vuoden kuluttua hänet valittaisiin ammattitaidon SM-kilpailuissa 450 kilpailijan joukosta Taitajien taitajaksi. Siitä kahden vuoden päästä hän olisi suklaatyötaituri, joka edustaisi Suomea World Skills -kisoissa vastassaan 27 kondiittoriosaajaa eri puolilta maailmaa.

TET-harjoittelun ja MM-kisapaikan väliin on mahtunut satoja tunteja harjoittelua, työtarjouksia ja laaja alan verkosto, jonka avulla osaamista on voinut kehittää lähes rajattomasti. Nuoren naisen uurastuksen takana on palava kiinnostus kehittää konditoria-alaa sekä halu näyttää itselle ja muille, että pystyy voittamaan.

Nälkä kasvaa kilpaillessa

Sekä lukio-opinnoista että leipurin ammatista kiinnostunut Papinniemi suuntasi yläkoulun jälkeen hakemaan kaksoistutkintoa, ylioppilaslakkia Lauritsalan lukiosta ja leipuri-kondiittorin tutkintoa Saimaan ammattiopisto Sammosta. Sammossa opiskelukavereiden ja opettajien suositusten saattelemana Papinniemi päätyi opiskelemaan Huippuosaajana toimiminen -opintokokonaisuutta, joka sisältää osallistumisen Taitaja-kilpailuun.

Ensimmäisenä kisavuotena Papinniemen sijoitus oli viides, jonka jälkeen nälkä menestymisestä vain kasvoi. Vuonna 2015 hänet palkittiin paitsi oman lajinsa, myös koko Taitaja-kilpailun parhaaksi osaajaksi, Taitajien taitajaksi. Tänä vuonna valmis kondiittori oli mukana vain harjoittelumielessä, sillä katse siintää jo MM-kisoissa.

─ Viidennen sijan jälkeen ajattelin, että nyt vedetään täysillä. Kilpailu lisäsi liekkiä pesään ja intohimo omaan lajiin syveni entisestään. Ja jos haluaa menestyä, pitää tietysti harjoitella vähän enemmän kuin muut, Papinniemi kertoo.

Nuoren kondiittorilupauksen lähimpänä sparraajana on toiminut Sammon lehtori ja leipuri-kondiittorimestari Markku Vengasaho, joka tuntee opiskelijansa vahvuudet ja kehittämiskohteet.

─ Emeliinan tavoitetaso on hirmu korkealla, eikä hän tyydy työssään keskinkertaisuuteen. Kaiken menestyksen keskellä hän on kuitenkin säilyttänyt oman itsensä ja oikeanlaisen nöyryyden tekemiseen, Vengasaho kuvailee suojattiaan.

Voitto Taitaja-kilpailusta poiki työtarjouksen turkulaisessa MBakeryssä. Siellä Papinniemi jatkaa osaamisensa kehittämistä oppisopimuksella kohti kondiittorin ammattitutkintoa.

Tiimityöllä menestykseen

Taitaja-kilpailussa tehtävät ovat työelämälähtöisiä, joten opiskelijan harjoittelussa on hyvä olla alusta asti mukana opettajan rinnalla muitakin valmentajia. Papinniemi on saanut palautetta opiskelukavereita, paikallisilta yrittäjiltä ja esimerkiksi koulun kahvilasta, jossa on ollut ammattitaitoa arvioida leivonnaisia myynnin näkökulmasta.

─ Kilpailijan on tärkeää saada alusta asti opettajien ja opiskelijoiden tuki taakseen. Mitä laajempi tämä tukiverkosto on, sitä parempi, Vengasaho muistuttaa.

Papinniemen ympärillä oleva valmennustiimi kasvoi entisestään, kun hänet valittiin viime syksynä osallistujaksi kahden vuoden välein järjestettäviin ammatillisen osaamisen MM-kisoihin.

Nyt osallistujan hyvinvoinnista, harjoitteluohjelmasta ja yhteistyökumppaneista vastaavan lajipäällikön lisäksi rinnalla on ekspertti Outi Nieminen Koulutuskeskus Salpauksesta, joka lähtee mukaan kisoihin, toimii siellä tuomarina ja hoitaa kansainvälistä yhteydenpitoa. Mukana on myös neljä ulkopuolista asiantuntijaa, jotka sparraavat Papinniemeä konditoriakisan eri osa-alueissa: taitotyössä, jälkiruokakakussa, praliineissa, leivoksissa ja jälkiruuassa. Tärkeässä roolissa ovat myös yhteistyökumppanit, joiden tuella mahdollistetaan harjoittelu ja kisamatka.

─ Valmennusta tehdään yhteistyönä, jossa on mukana myös useita oppilaitoksia. Kaikkien meidän yhteisenä tavoitteena on lajin ja alan kehittäminen. Yhdessä syntyy myös tekemisen ilon, jota ilman tätä ei jaksaisi, tiivistää lajipäällikkö Vengasaho.

Papinniemi iloitsee syntyneen verkoston voimasta.

─ Konditoria-alaa viedään eteenpäin tiimityöllä. Näissä piireissä voi aina kysyä neuvoa ilman, että sinun ajatellaan varastavan toisten ideoita, Papinniemi iloitsee.

Voittajaksi vahvuuksien kautta

Vengasaho kertoo, että potentiaalisen kilpailijaluonteen tunnistaa opiskelijassa melko nopeasti. Nuoren innostus ja kiinnostus ammattia, alaa ja niiden kehittämistä kohtaan näkyvät jo varhain, samoin kyky ottaa vastuuta omasta työskentelystä.

─ Kilpailuissa osaamistaso voi olla osallistujien kesken samaa luokkaa, mutta kestävyys, vahvuus ja keskittymiskyky ovat niitä ratkaisevia tekijöitä. Kilpailijalla pitää olla työssään oma näkemys, eihän sinne voi, eikä kannata, lähteä opettajan tai jonkun muun näkemyksen mukaisia juttuja tekemään, Vengasaho täsmentää.

Myös Papinniemi korostaa paineensietokyvyn merkitystä.

─ Ensimmäisessä Taitajassa paineen alla toimiminen oli välillä ihan hirveää. Toisena vuotena tilanne oli jo paljon helpompi. Siinä pitää pysyä rauhallisena ja pystyä keskittymään omaan työhön muiden ihmisten keskellä.

Kilpailijan kouluttaminen on Vengasahon mukaan nuoren omien vahvuuksien etsimistä. Joskus nuoren itsetunto voi olla alhaalla harjoittelun alkuvaiheessa, mutta silloin lähdetään liikkeelle mukavuusalueelta ja asioista, joihin nuori itse luottaa.

─ Harjoittelussa etsitään niitä tekijöitä, joiden myötä työt ovat juuri sen nuoren töitä. Emeliinan kohdalla töissä näkyvät herkkyys, keveys ja puhtaus. Ja juuri niitä asioiden me haluamme silloin myös korostaa, Vengasaho päättää ylpeänä.

14.─19.10.2017 järjestettävien World Skills -kisojen konditorialajin raaka-aineluettelo on jo selvillä. Heinäkuussa kilpailijat saavat tietoonsa tehtävät, joihin on luultavasti luvassa pieniä yllätyksiä paikan päällä.

─ Toiveenani olisi suklaatyö, koska se on nyt mieluisin ja luontevin asia ja siitä on varma olo, Papinniemi toivoo ja rientää takaisin harjoittelemaan.

Seuraa Emeliina Papinniemen kisamatkaa https://emeliinapapinniemi.wordpress.com/

Katso myös World Skills 2017 Abu Dhabissa


Kirjoittaja: Auri Kohola