Mediataitoviikolla vahvistetaan lasten ja nuorten mediataitoja

|

Tällä viikolla (9.-15.2) vietetään kansallista mediakasvatuksen teemaviikkoa, eli mediataitoviikkoa. Teemaviikon tavoitteena on nostaa esille mediataitojen merkitys lasten ja nuorten elämässä sekä kasvattajien toiminnassa. Noin 1400 mukana olevassa koulussa, päiväkodissa, kirjastossa, nuorisotalossa ja vapaa-ajan yhdistyksessä nostetaan tällä viikolla esille ajankohtaisia median ilmiöitä.

Teemaviikko järjestetään nyt kolmatta kertaa. Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI, mutta mukana viikon suunnittelussa, toteutuksessa ja rahoituksessa on yhteensä 42 organisaatiota.

Sukellus netin käytön saloihin

Viikon pääteemoja ovat muun muassa klikkausjournalismi, big data -ilmiö ja omien videoiden tuottaminen. Menitkö klikkiin? on kasvattajille suunnattu opas, joka tarkastelee netin klikkausuutisten toimintaideaa ja taustailmiöitä. Aiheeseen liittyy myös klikkausuutiskilpailu, jossa osallistujia kannustetaan keksimään houkuttelevia uutisotsikoita. Big dataan liittyvää perustietoja ja tehtäviä löytyy teemaviikolle tuotetusta Sammon takojat -materiaalista, joka keskittyy nettikäyttäjien tietojen keräämiseen ja kerätyn tiedon käyttämiseen.

Mukana olevat tahot järjestävät paikallisia tapahtumia, kuten media-aiheisia vanhempainiltoja, elokuvanäytöksiä, työpajoja ja koulutuksia ympäri maata. Viikko näkyy myös yhteistyökumppaneiden kampanjoissa ja toiminnassa. Esimerkiksi EHYT ry viestii nettivihaa vastaan SomeLove-viestikampanjallaan ja Yhteishyvän tuottamalla videolla suosittu vloggaaja Tume kertoo vinkkejä onnistuneiden videoiden tekemiseen.

Mediataitoviikko kytkeytyy lisäksi osaksi kansainvälistä Safer Internet Daytä, jota vietetään huomenna 10. helmikuuta.

Media osana kasvatustyötä

Mediataitoviikko2015Mediataitoviikkoon osallistuvien määrä on pysytellyt samalla tasolla kuin edellisinäkin vuosina. KAVIn projektikoordinaattori Julia Alajärvi näkee kuitenkin, että mediakasvatuksen tilanne on nyt paljon parempi kuin vielä muutama vuosi sitten.

– Erityisesti koulu on mediakasvatuksen kannalta tärkeä paikka, koska siellä tavoitetaan kerralla koko ikäluokka. Mediakasvatus näkyy uusissa opetussuunnitelmissa entistä selkeämmin. Se on yksi esimerkki siitä, että asia otetaan vakavasti, tiivistää Alajärvi.

Teemaviikkoon ilmoittautuneet koulut ja kirjastot löytyvät Mediataitoviikon verkkosivuilta. Mukaan ehtii lähteä vieläkin ja materiaaleja saa sekä verkosta että KAVIlta.

– Mediataitoviikon tarkoitus on saada ihmiset pohtimaan mediataitojen merkitystä, mutta samalla halutaan tarjota kipinä ja materiaalit jatkuvaan mediakasvatukseen, kertoo Alajärvi.

www.mediataitoviikko.fi

Mediataitoviikko Facebookissa

Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Julia Alajärvi, julia.alajarvi(a)kavi.fi, p. 050 434 4229

Kuva: 123rf.com ja KAVI