Puhutaan elämästä, puhutaan rahasta – TAT rohkaisee nuoria oman talouden hallintaan

|

Mihin nuorella kuluu rahaa ja miten omaa taloutta voi suunnitella? Entä miten rahaa voi ”laittaa vaikka vähän poikimaan”? Taloudellinen tiedotustoimisto TAT keskustelee 8.-luokkalaisten kanssa oman talouden hallinnasta Mun elämä, mun rahat -koulukiertueellaan.

Oman talouden hallinta vaatii tiedon lisäksi pitkäjänteistä mieltä ja kestävää suhtautumista rahaan. Rahaan liittyviä taitoja on hyvä harjoitella nuoren kanssa yhdessä, niin kotona kuin koulussa. Näin nuorelle annetaan tarvittavia eväitä selvitä pienemmistä ja suuremmista talousongelmista, joita voi elämässä tulla eteen.

Mitä aiemmin lapsille ja nuorille opetetaan hyvän taloudenpidon keskeisiä periaatteita, sitä todennäköisemmin he omaksuvat tavat ja asenteet osaksi arkeaan. Usein juuri rahavaikeuksista puhuminen koetaan nolona, vaikeana tai ahdistavana asiana. Mun elämä, mun rahat -kiertueen tarkoitus on herätellä nuorta miettimään, mikä on hänen mielestään hyvä elämä ja miten siihen linkittyy raha.

TATin koulukiertue jalkautuu vuonna 2018 yli 50 paikkakunnalle ja 100:lle peruskoululle tapaamaan 8.-luokkalaisia. Oppitunnin mittainen saliesitys pitää sisällään puhetta, kilpailuja, videoita, harjoituksia ja todellisia kertomuksia rahan käyttöön liittyen.

− Me kaikki aikuiset voimme tukea nuoria raha-asioissa ja on tärkeää, että heillä on ympärillään ihmisiä, keiden puoleen voi kääntyä. Kaikki nuoret eivät saa tarpeeksi tukea ja ohjausta rahaan tai elämään liittyvissä asioissa omasta kodistaan, joten ympärillä olevilla verkostoilla on suuri merkitys toimia luotettavina tahoina nuoren arjessa. Yhteinen tavoite onkin edistää nuoren taloudellista lukutaitoa, kohti hyvää elämää! kannustaa kiertueen projektipäällikkö, TATin asiantuntija Riikka Lehtinen.

Miltä kiertueella näyttää? Salitilaisuudet aloittavalla videolla nuoret kertovat ajatuksistaan rahaan liittyen. Alla olevan taulukon avulla voi havainnollistaa, kuinka paljon nuori käyttää vuodessa rahaa herkkuihin.

Lähde: Puhu rahasta -tehtävävihko, Mun talous -hanke.

Kiinnostuitko? Kutsu kiertue koulullesi syksyllä 2018. Alla kiertueen alustava kulku eri puolilla Suomea (muutokset mahdollisia).

Vko 36: Espoo, Lahti, Porvoo

vko 37: Akaa, Forssa, Loimaa, Pori, Rauma, Sastamala, Ulvila

vko 38: Kouvola, Kotka, Mäntyharju

vko 39: Keuruu, Mänttä, Pieksämäki

vko 40: Haapajärvi, Oulu, Pyhäjärvi, Raahe, Ylivieska

vko 41: Uusimaa

vko 43: Lappeenranta, Nurmes, Ruokolahti, Siilinjärvi

vko 45: Kemi, Ranua, Taivalkoski, Tornio

vko 46: Kauhava, Kokkola, Lapua, Pietarsaari, Seinäjoki, Vaasa

vko 47: Inari, Kilpisjärvi, Kittilä, Savukoski, Sodankylä

Kiertue toteutetaan yhteistyössä Nordean, Pörssisäätiön ja Mun talous -hankkeen kanssa.

Lisätietoja:

Riikka Lehtinen, asiantuntija, talous- ja työelämätaidot, ”Mun elämä, mun rahat – kiertue”
riikka.lehtinen(a)tat.fi, p. 041 5450 800

Varaukset:

Leena Liljendal, leena.liljendal(a)tat.fi, p. 040 0215 117