Slush for Youth – tulevaisuutta tekemässä

|

Slush on yksi Euroopan suurimpia kasvuyritystapahtumia, jossa kohtaavat startup-yrittäjät, teknologiayritysten johtajat, pääomasijoittajat ja media. Viime viikolla järjestettyyn tapahtumaan Messukeskuksessa kokoontui 15 000 ihmistä lähes sadasta maasta. Heidän joukossaan oli myös 155 lukiolaista, jotka tutustuivat päivän ajan startup-henkeen, itsensä työllistämiseen, johtamiseen ja kansainväliseen liiketoimintaan.

– Lukiolaisen tulisi ymmärtää enemmän liiketoiminnallisia ajattelumalleja. On hienoa, että lukiolainen opiskelee matematiikkaa, mutta miten se matikka liittyy tulevaisuuden työelämään? Tällaista tavoitehakuisuutta tulee tuoda nuorten eteen sekä käytännön harjoituksin että lisänä teoriaopetukseen, kertoo projektipäällikkö Mikko Hakala Taloudellisesta tiedotustoimistosta (TAT).

Idea Slush for Youthiin lähti vuosi sitten Slushin toimitusjohtaja Riku Mäkelän ja Hakalan keskustelusta. Voisiko Slush edistää ja opastaa myös nuoria yrittäjämäiseen ajatteluun? Nyt ensimmäistä kertaa järjestettyyn tapahtumaan koottiin lukiolaisia ympäri Suomen sekä lisäksi muutamia nuoria Ruotsista.

– Slushin piirissä toimivilla on tuore ja laaja ymmärrys siitä, mitä kansainvälisen tason yrittäjät tarvitsevat menestyäkseen. Miksei tätä tietoa voisi jakaa tapahtumassa myös nuorille, pohtivat miehet.

Oppia globaalissa ympäristössä toimimiseen

Slush for Youth -tapahtuman aamupäivässä Yleisradion tiloissa nuoret kuulivat puheenvuoroja startup-osaamisesta ja osallistuivat kolmeen työpajaan. Työpajoja ohjasivat nuoret startup-yrittäjät Richard Makara AaltoES:stä ja Suvi Syrjäläinen Kodarit-yrityksestä sekä Lauttasaaren yhteiskoulun lukion kansainvälisen liiketoimintaosaamisen linjaa aiemmin kehittänyt Hakala.

– Monista vaihtoehdoista valitsimme työpajojen teemoiksi ohjelmoinnin, graafisen suunnittelun ja liiketoimintaosaamisen, jotta voimme auttaa nuoria toimimaan globaalissa ympäristössä, avaa Hakala työpajojen aiheita.

Iltapäiväksi siirryttiin Slushiin Messukeskukseen haastattelemaan startup-yrittäjiä.

– Itse tapahtumassa nuoret tapasivat startup-yrittäjiä ja harjoittelivat liiketoiminnan analyysia, ikään kuin sijoittajan tai työnhakijan näkökulmasta. Nuoret saivat jonkin verran myös työtarjouksia tapahtumassa. Mikä voisikaan olla parempaa tämän päivän nuorille, tässä taloustilanteessa, iloitsee Hakala.

Päivän aikana nuoret harjoittelivat muun muassa johtamista ja tiimityöskentelyä sekä tutustuivat asiakasnäkökulmiin ja kommunikointiin yritysten kanssa. Päivän työkieli oli englanti, jota käytettiin niin työpajoissa, yrittäjähaastatteluissa kuin ruotsalaisten ikätoverienkin kanssa keskustellessa.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit ovat Slush, TAT ja Yle. Slush for Youth on osa TATissa kehitteillä olevaa opintokokonaisuutta, jossa toisen asteen opiskelijat voivat opiskella kansainvälisen liiketoimintaosaamisen perusteita.

Lisätietoja

Mikko Hakala, projektipäällikkö, TAT, mikko.hakala(a)tat.fi, p. 044 297 4774

 

Kuva: Taloudellinen tiedotustoimisto TAT / Teemu Granström