StarT-gaalassa palkittiin ansioituneita LUMA-projekteja

|

Helsingin yliopistolla järjestetyttä gaalassa palkittiin kansallisia ja kansainvälisiä StarT-hankkeen tiede- ja teknologiaprojekteja.

Koulujen projektioppimista sekä yhteisöllisen toimintakulttuurin vakiinnuttamista tukevan StarT-hankkeen lukuvuosi huipentui päätösjuhlaan, jossa palkittiin parhaita LUMA-projektitöitä sekä opetuksen hyviä käytänteitä.

Parhaiden projektitöiden kolmen kärki meni Indonesian, Liettuan ja Suomen Veikkolan yhtenäiskoulun tiimeille. Voittaneissa projekteissa oli ideoitu moottoripyöräonnettomuuksien ehkäisyä, roskien lajittelua sekä tutkittu avaruutta ja sääilmiöitä. Tuomaristo oli arviointiperusteissaan kiinnittänyt huomioita innovatiivisuuteen ja omaperäisyyteen sekä osana kilpailutyötä tuotetun videon sisältöön.

Parhaat kansainväliset tähtitiimit:

  • SOS glove project, Semesta Billingual Boarding School, Bryan Tanamas, Fachry Adam El-Yaqien Mucharam, Sultan Gemilang Kemadi, Indonesia
  • Nature and environment project, Šiaurės licėjaus, Lina Kiliauskait’s kindergarten group, Liettua (kuvassa)
  • Weather ball project, Veikkolan yhtenäiskoulu, Aki Kukkosen johdolla 5A + 5B + 7.–9. lk. oppilaat, Suomi

StarT-hankkeen yhteistyökumppanina myös Taloudellinen tiedotustoimisto TAT jakoi stipendin valitsemalleen tiimille. Stipendi myönnettiin imatralaisen Vuoksenniskan koulun 9. luokan tytöille, jotka olivat kehittäneet Suomi-lautapelin kestävän kehityksen ajatuksella.

Suomen LUMA-keskusten haastamana kilpailuun osallistui yli 800 oppimisyhteisöä 36 eri maasta. Tuomaristo kertoi kilpailun tason olleen korkea ja valintojen tekemisen haastavaa. LUMA-keskus Suomen ja StarT-hankeen johtaja Maija Aksela näki suomalaisten töissä myös kehittymisen varaa.

─ Kilpailutöistä huomasi, että projektioppiminen on valitettavasti muissa maissa Suomea pidemmällä. Tässä on hyvä paikka ottaa oppia muista osallistujamaista ja heidän toimintatavoistaan, muistuttaa Aksela.

Hankkeessa syntyneet hyvät käytänteet, materiaalit ja vinkit projektiopiskelun toteuttamiseen uusien opetussuunnitelmien mukaisesti ovat kaikkien käytössä maksutta.

StarT-haaste jatkuu myös ensi lukuvuonna. Uuden kauden ilmoittautuminen aukeaa toukokuussa ja uusi gaala järjestetään jälleen ensi keväänä. Mukaan haastetaan kaikkia oppimisyhteisöjä 3─19 -vuotiaissa päiväkodeissa, kouluissa, kerhoissa ja harrasteryhmissä. Osallistuminen tapahtuu projektiopiskelujakson kautta, joka liittyy LUMA-aineisiin ja hankkeessa määriteltyihin teemoihin. Projektityön muoto voi olla esimerkiksi tutkimus, tiedeteatteri, musikaali, liikkuva lelu, robotti tai peli.

Tutustu kaikkiin StarT-gaalassa palkittuihin

Lisätietoa StarT-hankkeeseen osallistumisesta http://start.luma.fi/ sekä

Maija Aksela, LUMA-keskus Suomen ja StarT-toiminnan johtaja, p. 050 514 1450
Outi Haatainen (Suomi) ja Essi Purhonen (kansainvälisesti), StarT-toiminnan projektipäälliköt, info(a) start.luma.fi