Talousguru 2018: Aktiivisella median seuraamisella talouden monitaituriksi

|

Miten pärjäisit keskustelussa verosuunnittelusta, valtionyhtiöistä tai keskuspankkien tekemästä elvytyksestä? Muun muassa näistä aiheista väiteltiin lukiolaisten Talousguru-kilpailussa. Voiton vei Tuukka Tuomikoski Oulusta.

Vuosittainen lukiolaisten Talousguru-kilpailu on jälleen ratkottu. 14 finalistin ja kaikkiaan 1 100 alkukarsintoihin osallistuneen joukosta tiedoillaan vakuutti eniten Tuukka Tuomikoski Kastellin lukiosta Oulusta. Toiseksi sijoittui Väinö Tuovinen Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta ja kolmanneksi Santeri Väätäjä Kerttulin lukiosta Turusta.

Kaksipäiväinen finaali koostui kirjallisesta ja suullisesta osuudesta, joissa pohdittiin talous- ja rahaliitto EMUn kehittämistä sekä väiteltiin muun muassa verosuunnittelusta, tuloeroista ja vastuullisesta sijoittamisesta (katso väitteet alla).

Voittajaksi selviytyneen Tuomikosken mukaan voittoon johtaneiden taitojen takana on luontainen kiinnostunut talouteen sekä aktiivinen median seuraaminen.

− Voi sanoa, että olen saavuttanut 100 prosenttia kilpailussa käyttämästäni tiedosta lehtiä lukemalla ja TV-uutisia seuraamalla. Lisäksi esimerkiksi mielipidekirjoitusten ja kolumnien lukeminen auttoi finaalin väittelyosuudessa, avaa Tuomikoski osaamistaan.

Palkitulle kolmikolle tarjotaan suoria opiskelupaikkoja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa, Tampereen yliopiston kauppatieteissä sekä Lapin ammattikorkeakoulussa. Myös muilla finalisteilla on mahdollisuus opiskelupaikkaan Helsingin yliopiston taloustieteissä, Svenska Handelshögskolanissa sekä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. Lisäksi finalistikolmikko jaettiin rahapalkinnot.

Kilpailun finalistit väittelivät viisi minuuttia arvotuista talousaiheista. Väittelypareista toinen oli väitteen puolella ja toinen sitä vastaan:

  • Tuloerojen kasvu on yhteiskunnan kannalta hyvä asia.
  • Vastuullista sijoittamista on edistettävä poliittisin päätöksin.
  • Verosuunnittelu on hyväksyttävää.
  •  Oman maan talouden suojaaminen protektionistisin keinoin on hyvä asia.
  • Valtionyhtiöt ovat hyvä asia.
  • Vientiyritysten tulee määrätä palkankorotusten enimmäistaso kansantaloudessa.
  • Työehtojen paikallinen sopiminen on hyvä asia.
  • Keskuspankkien viime vuosien poikkeuksellisen suuri elvytys on ollut talouden kannalta hyvä asia.

Lisätietoja Talousguru-kilpailusta ja sen säännöistä löydät järjestäjien sivuilta. Tutustu myös alkukilpailujen kysymyksiin ja mallivastauksiin.

Talousguru-kilpailun järjestävät Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry yhdessä Finanssiala ry:n ja FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan kanssa. Kilpailua tukevat myös Taloustoimittajat ry ja Suomen Lukiolaisten Liitto.