Talousosaajat palkittiin lukiolaisten Talousguru-kilpailussa

|

20. kerran järjestetyn Talousguru-kilpailun on voittanut Jooa Mustonen Gymnasiet Lärkanista Helsingistä. Mustonen selvitti tiensä voittoon tuhannen kilpailijan joukosta.

Vuoden 2017 Talousguru-kilpailun alkukarsinnat järjestettiin tammikuussa 128 lukiossa ympäri Suomen. Noin 1000 opiskelijan joukosta valittiin 14 nuorta kilpailemaan kaksipäiväiseen finaaliin. Tasokkaan tasaisesti suoritetun kirjallisen osuuden jälkeen voiton avaimet jäivät pareittain käytyyn väittelyyn.

─ Taso on mielestäni noussut vuosi vuodelta. Talousosaamisen tason ollessa korkealla kiinnitimme väittelyssä huomista myös väittelytaitoihin ja parin huomioimiseen. Väittely ei ole monologi, taustoitti valintaa tuomariston puheenjohtajana toiminut Historian ja yhteiskuntaopinopettajien HYOL ry:n puheenjohtaja Jari Aalto.

Mustosen jälkeen toiseksi sijoittui Rasmus Keinänen Kuopion Lyseon lukiosta ja kolmanneksi Sauli Kärkkäinen Iisalmen lyseon lukiosta. Muita finalisteja olivat:

• Daniel Backström, Mattlidens gymnasium (Espoo)
• Paavo Erola, Lyseonpuiston lukio (Rovaniemi)
• Sauli Havu, Tammerkosken lukio (Tampere)
• Jasmin Jutila, Olarin lukio (Espoo)
• Matias Jämsen, Tapiolan lukio (Espoo)
• Daniel Ketonen, Katedralskolan i Åbo
• Veeti Niskanen, Kempeleen lukio
• Niilo Salo, Kosken lukio
• Helmi Soininvaara, Ressun lukio (Helsinki)
• Toni Takala, Etelä-Tapiolan lukio (Espoo)
• Albert Ulenius, Ålands lyceum (Marienhamn)

Ajankohtaista talouspolitiikkaa

Kilpailijoilla oli puoli tuntia aikaa valmistautua finaaliaamuna arvottuihin väittelyn aiheisiin. Viiden minuutin pariväittelyissä väittämiä olivat:

Hyvin kannattavia yrityksiä voi verottaa/ei kannata verottaa enemmän kuin muita yrityksiä

Opintotuen pitää/ei pidä muodostua pelkästään opintolainasta

Kotitalouksien velkaantumista pitää/ei pidä rajoittaa viranomaistoimin

Varallisuus pitää/ei pidä ottaa huomioon vanhusten hoivapalveluista perittävissä maksuissa

Eläkerahastoja pitää/ei pidä käyttää valtiontalouden tasapainottamiseen

Suomessa tulisi ottaa käyttöön/ei tulisi ottaa käyttöön vuokrasääntely asumiskustannusten nousun hillitsemiseksi

Vähimmäispalkkoja tulisi/ei tulisi laskea työllisyyden edistämiseksi.

Tämän ja edellisten vuosien alkukilpailujen kysymykset sekä mallivastaukset löytyvät HYOL:n sivuilta.

Voitolla opiskelemaan

Useat korkeakoulut tarjoavat kilpailussa menestyneille opiskelupaikkoja ilman pääsykoetta. Tämän lisäksi voittaja saa 1 000 €:n rahapalkinnon, toiseksi tullut kilpailija 500 € ja kolmanneksi sijoittunut 250 €. Voittajan koulu saa vuodeksi haltuunsa kilpailun kiertopalkintona toimivan aidon tohtorin hatun. Kaikki finalistit saavat myös lehtipalkintoja ja diplomin.

Kaikille finalisteille tarjotaan opiskelupaikkaa Helsingin yliopistossa kansantaloustieteen pääaineessa ja Svenska Handelshögskolanissa (kielikokeen jälkeen). Finaalin kolmelle parhaalle tarjotaan lisäksi opiskelupaikkaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa, Tampereen yliopistossa ja Lapin ammattikorkeakoulussa.

Kilpailuun osallistuminen tarjoaa tittelin ja palkintojen lisäksi paljon muutakin. Finaalia seuraamassa olleet edellisvuosien Talousgurut kertoivat voiton mukanaan tuomista tunteista.

─Rohkeammin uskaltaa nykyäänkin haastaa muita talousasioissa, mietti vuoden 1997 voittaja Matti Leppänen.

─Kilpailu antoi itseluottamusta, pohti vuoden 2003 Talousguru Joonas Rahkola.

─Voitto antoi mahdollisuuden päästä hienoihin tilaisuuksiin ja tavata uusia ihmisiä, iloitsi kolmen vuoden takainen voittaja Heidi Häyrynen.

Talousguru-kilpailun järjestävät yhteistyössä Finanssialan Keskusliitto, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry ja Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE. Kilpailua tukevat myös Taloustoimittajat ry ja Suomen Lukiolaisten Liitto.