Yrittäjämäistä asennetta koko koulun täydeltä

|
Eeva Keinonen auttaa tyttöryhmää luomaan oman ehdotuksensa uskontotuntien sisällöstä.
Eeva Keinonen auttaa tyttöryhmää luomaan oman ehdotuksensa uskontotuntien sisällöstä.

Mikään vamma ei ole niin vakava kuin asennevamma” kaikuu koulun jumppasalin seinissä. Päät nyökkäävät.

Sanat kuuluvat valaisinmuotoilija Jukka Jokiniemelle. Viesti tuntuu erityisen vahvalta tämän miehen suusta, sillä Jokiniemi sokeutui parikymppisenä sairastuttuaan silmänpohjan rappeumaan. Tieto sairaudesta muutti nuoren miehen urasuunnitelmat, muttei ole estänyt unelmien toteuttamista. 30 -vuotiaana mies kieltäytyi eläkkeestä, väitteli tekniikan tohtoriksi ja perusti oman yrityksen.

– Päätin jo nuorena, että teen heikkoudestani vahvuuden. En ole antanut näkövamman rajoittaa elämääni, kertoo Jokiniemi hiljentäen yleisön.

Yrittäjän sanat herättelevät opettajajoukkoa pohtimaan yrittäjämäistä elämänasennetta. Miten tuoda yrittäjyyskasvatusta joka oppiaineeseen ja vuosiluokalle?

Yrittäjyyskasvatus kuuluu kaikille

– Yrittäjyyskasvatus kuuluu kaikenikäisille! Uudessa OPSissa yrittäjämäisiä toimintatapoja ryhdytään opettelemaan heti peruskoulun alusta alkaen. Jotta jatkumo saataisiin aikaan, on erittäin tärkeää, että koko koulun opettajat ovat mukana työstämässä uusia ideoita, miten yrittäjyys ja työelämätaidot näkyvät arjessa, ruohonjuuritasolla, eli oppitunneilla, kertoo uskonnon, historian ja yrittäjyyskasvatuksen opettaja Eeva Keinonen Kirkkojärven koulusta.

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT ja Yrittävä Suomi ry ideoivat kouluille YriTäN – yrittäjyys ja työelämä koulun arkeen -valmennuksen, jossa tuetaan opettajia paikallisen opetussuunnitelman ideoinnissa sekä innostetaan nuoria yrittäjämäiseen ajattelutapaan.

Espoossa Kirkkojärven yhtenäiskoululla pilotoitiin viime viikolla puolitoista päivästä valmennusta, johon osallistuivat opettajat ja oppilaat esikoulusta yhdeksänteen vuosiluokkaan. Ensimmäisenä päivänä opettajat tutustuivat yrittäjyyskasvatukseen Jokiniemen, Keinosen ja koulun rehtorin puheenvuorojen avulla.  Toisena päivänä mukaan tulivat myös oppilaat, joukko paikallisia yrittäjiä sekä tapahtuman kummi, entinen Yhdysvaltojen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck. Valmennus oli avaus pitkin syksyä jatkuvalle opetussuunnitelmatyölle.

– Päivästä tuli runsaasti kiitoksia, se oli vahva elämys niin oppilaille kuin opettajillekin. Erityisen hienoa oli, että päivä sai opettajat myös kehittämään hanketta kanssamme, mikä oli juuri päivän tarkoitus. Ja oppilaat tuntuivat nauttivan kun pääsivät itse vaikuttamaan siihen, mitä tulevaisuudessa oppitunneilla voitaisiin tehdä, kuvaa Keinonen pilotin jälkitunnelmia koulullaan.

Lapset ideoimassa hampurilaisbaareja ja innostavia oppitunteja

Toisena valmennuspäivänä alakoulun oppilaat pääsivät käsiksi yrittäjämäiseen ajattelutapaan ideoimalla pieniryhmissä omia yrityksiä, joiden rahoittamiseksi täytyi hakea lainaa pankinjohtajalta. 10 000 euron saamiseksi oli kehiteltävä innostava myyntipuhe.

Lapset ideoivat mm. huvipuiston, hevostallin, peli- ja kangaskaupat, karkkibaarin ja useita ravintoloita. Voiton alaluokkien sarjassa veivät 3A-luokan Jade ja Heljä, jotka esittelivät tuomareille ennestään tuntemattoman konseptin: yrityksen joka kampaa ihmisiä ja leipoo leipiä. Kyseessä olisi siis kampaamo-leipomo.

Yläkoululaiset ideoivat ja pitchasivat, eli myivät, tuomareille innostavia oppitunteja. Finaalissa kuultiin ehdotuksia niin kulttuureihin tutustumisesta ruuan avulla kuin eettisiin ostosvalintoihin syventymistä lapsityövoimaan tutustumalla.

Voittajat valitsi pitchausmestari Aape Pohjavirta Funzi Oy:sta. Voittajaluokat pääsevät tutustumaan ihan oikeaan yritykseen yritysvierailulla.

Opetussuunnitelmatyö ja oppituntien ideointi jatkuu Kirkkojärven koululla valmennuksenkin jälkeen.

– Kehittelyä halutaan jatkaa. Pedagogisessa tiimissä tullaan käsittelemään nyt paperille saadut ideat ja palautetta ideoiden toimivuudesta tullaan pyytämään kaikilta opettajilta. Lisäksi koululle aiotaan hankkia idealaatikko, johon oppilaat voivat jatkossakin jättää ideoitansa oppitunteja varten. Oppilaat tulevat jatkossa olemaan osana ja resurssina opetuksen kehittämisessä aiempaa enemmän, iloitsee Keinonen.

YriTäN-valmennus rantautui eilen Ouluun Laivakankaan koululle. Espoon pilotin tunnelmiin voi tutustua myös  MTV3:n Kymmenen uutisissa (kohdasta 17:46).

Lisätietoja

Liisa Tenhunen-Ruotsalainen, johtaja, TAT, liisa.tenhunen-ruotsalainen(a)tat.fi, p. 040 545 2198


Kirjoittaja: Auri Kohola