Valinnan vaikeutta – ”Olen introvertti ja kyllästynyt häpeämään sitä”

| Blogi

Hellurei!

Täällä pohjoisessa alkaa olla se aika vuodesta kun ilma on jatkuvasti sateinen, asvaltti imee kaiken valon ja melatoniini virtaa yötä päivää. Toisaalta se tarkoittaa myös kynttilöitä, takkatulta ja loputonta kirjapinoa yöpöydällä, sillä saan jäädä hyvällä omallatunnolla sisälle. Tämä on sitä aikaa kun mie olen elementissäni – enkä ole ainut.

Psykologian tunnit tai ehkä tämä hämyisen alakuloinen sää sai minut miettimään seuraavaa: olen introvertti ja kyllästynyt häpeämään sitä.

Uskon, että joskus meistä kaikista tuntuu siltä, ettemme sovi joukkoon. Mie ajattelin pitkään, että mun oleminen oli vääränlaista ja koituisi ongelmaksi tulevaisuudessa. Tarvitsen omaa aikaa ja rauhaa ladatakseni akkuja. Ajattelen ennen kuin toimin, olen uusissa tilanteissa varautunut ja hälyn keskellä joskus hiljainen.

Minulle sosiaalisuus on myös sitä, että lojun ystäväni kanssa olohuoneessa, toinen sohvalla ja toinen lattialla, molemmat viltteihin kietoutuneina, emmekä juuri lukemiseltamme ehdi puhua.

Pitkään minusta tuntui, ettei noin voi viettää perjantai-iltaa. Pitäisi olla bilettämässä ja hengata suurissa porukoissa, koska muuten on epäsosiaalinen ja tylsä. Faktahan kuitenkin on se, että käytämme aikamme eri tavalla, eikä mikään tapa ole väärä, jos se tuntuu itsestä hyvältä.

Kun ymmärsin olevani introvertti, aloin syyttää yhteiskuntaa, jossa koulutus ja työelämä tukevat ekstroverttien vahvuuksia. On totta, ettei introverttien piirteiden hyödyllisyyttä ole ymmärretty tai nähty voimavarana. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö olisi koko ajan saanut olla sellainen kuin olen. Mie tunsin itseni eksyneeksi, koska yritin jatkuvasti muuttaa temperamenttiani; mie itse, ei kukaan muu.

Me olemme erilaisia: opimme eri tavoin, ajattelemme eri tavoin, arvostamme eri asioita, tykkäämme erilaisesta ruuasta, elämme erilaisissa kulttuureissa ja tulemme eri asioista onnellisiksi. Se on ihan tajuttoman hienoa!

Olkaa tekin siis omia itsejänne!


Aino-Sofia Orjasniemi

Kirjoittaja on abi, joka opiskelee Rovaniemellä Lyseonpuiston lukiossa.