Valinnan vaikeutta – Tee reippaasti enemmän ja mieti vähemmän

| Blogi

Kunkoululoppuu-sivuilla seurataan lukuvuoden ajan valintojen äärellä olevia nuoria. Ysiluokkalainen Sandra Malmström haluaa päästä lukioon.

Tulevaisuus. Kiehtovaa ja uusia kokemuksia avaavaa? Vaiko epävarmaa ja jännittävää?

Ajattelitpa miten vaan, muista, että kaikki on vain sinusta itsestäsi kiinni. Se, miten nyt hoidat koulutyösi ja muut velvoitteesi, merkitsevät – joka päivä. Teet niitä itsesi vuoksi, et kenenkään muun. Et opettajan tai rehtorin, vaan juuri sun itsesi vuoksi.

Koko ajan rakennat tulevaisuuttasi. Omaa tulevaisuuttasi. Mieti mitä haluat sen sisältävän. Siihen voit vaikuttaa tekemällä valintoja jo nyt.

Itse kallistun enemmän tulevaisuuden uusiin mahdollisuuksiin kuin siihen, että pelkäisin, mitä uudet asiat tuovat mukanaan. Tekee reippaasti enemmän ja miettii vähän vähemmän.

Lähiaikoina olen tehnyt pari tulevaisuuden kannalta merkittävää päätöstä. Olen lähtenyt mukaan puolen vuoden pituiseen isoskoulutukseen ja tulevaksi vuodeksi oppilaskuntaan. Uskon, että tulen näiden kautta tutustumaan uusiin ihmisiin, tuomaan mielipiteitäni uudella tavalla esille ja oppimaan paljon uutta.

Mitä valintoja sä olet tehnyt, mitkä tulee vaikuttamaan esim. tähän viikkoon? Oletko päättänyt tsempata itselle vaikealta tuntuvan kouluaineen kanssa tai pyrkiä vaikka venyttelemään joka ilta?  Sen ei tarvitse olla suurta, vaan pienistä teoistakin voi kasvaa itselle hyvää.

Usein sanotaan, että elä hetkessä ja nauti siitä, äläkä mieti tulevia. Itse pidän neuvoa oikeana, mutta joskus vaikeana noudattaa. Mä pystyn nauttimaan itse hetkestä parhaiten ollessani lomamatkalla, viettäessä aikaa ystävieni kanssa, urheillen, nauttien musiikista keikalla tai maalaten. Niiden ajattelustakin jo innostuu! Silloin voi keskittyä vain siihen hetkeen eikä mihinkään muuhun.

Toisaalta haluan miettiä tulevaa esim. koulujuttujen ja muiden tärkeiden asioiden kohdalla. Järjestelmällisyys ja aina pieni eteenpäin katsominen ei ole pahasta!

Nyt ysiluokan rullatessa eteenpäin tulvaisuuden suunnitelmat tulevat aiheelliseksi. Vuosi menee kuitenkin niin äkkiä, että pitää alkaa rakentamaan suuntaa peruskoulun jälkeen.

Pienempänä haaveilin eläinlääkärin, veturinkuljettajan ja maanviljelijän urasta. Olisiko minusta tulevaisuudessa vaikka arkkitehdiksi, toimittajaksi tai sisustus-suunnittelijaksi? Vaiko Suomen presidentiksi? Hahaa. 😉

Sen tiedän, että haluan toimia vuorovaikutuksellisessa työympäristössä ja tehdä jotain minkä tunnen merkittäväksi. Sähköasentajan tai kokin työt eivät nappaisi ensimmäisenä mieleen, vaikka hyviä ammatteja ovatkin.

Mitä tahansa meistä tuleekin, ollaan ylpeitä siitä ja yritetään parhaamme. Se riittää!

sandran_blogiin

 

 

 

 

 

Testaa Duunikoneella, mikä voisi olla sinun alasi? Saatat yllättyä.


Sandra Malmström

Kirjoittaja on ysiluokkalainen, joka opiskelee Laajasalon peruskoulussa Helsingissä.