Valinnan vaikeutta – Turhaan vertaat itseäsi muihin

| Blogi

Tulin juuri koiran kanssa kävelyltä. Hurr, olipa siellä jo vilpoista! Ajatukset lähtee kuitenkin luistamaan paremmin, kun lähtee ulos.

Nyt kietoudun viltin lämpöön ja vedän villasukat jalkaan. Sytytän pari tuoksukynttilää. Lehdet leijailevat puista.  Tämä tarkoittaa vain yhtä asiaa, syksy on täällä!

Olo on rentoutunut ja helpottunut. Puolen vuoden riparijutut on nyt purkissa, ja kaiken kruunasi viikonlopun konfirmaatio. Yhdessä kuljettiin ystävien kanssa sekin, vähän erilaisempi taival.

Tällä kertaa blogin aiheena on omat vahvuudet. Joku on matemaattisesti lahjakas, toinen hallitsee oman harrastuslajinsa, kolmannella vuorovaikutustaidot luistaa ja joku etsii vielä omia vahvuuksiaan.

Me kaikki olemme erilaisia. Siksi on tärkeää, ettei verrata itseämme muihin, vaan yritetään löytää omat vahvuutemme ja taitomme. Jotta voimme tehdä sen, meidän täytyy pyrkiä vahvistamaan itseluottamustamme sellaisessa asiassa, jota tykkäämme tehdä. Jos sinulla on hyvä minäkuva, olet tyytyväisempi itseesi ja voit helpommin löytää omat vahvuutesi.

Luulen, että joku muukin on voinut kuulla tai lipsauttaa itsekin jotain tämän tapaista:

”Vitsi, miten mä mokasin.”

”Mä en osaa tätä ja tuskin opinkaan.”

”Miks mä en osaa yhtä hyvin kuin sä?”

Kaikille sattuu virheitä ja kun niistä ottaa opiksi, tietää mitä tekee ensi kerralla toisin. Välillä saattaa jäädä liikaa vellomaan mokiin tai siihen, mikä ei mennyt ihan nappiin.

Nyt käännetään nuo lausahdukset toiseen, toiveikkaaseen puoleen:

”Tässä kävi nyt näin, mutta tiedän, missä voin ensi kerralla parantaa.”

”Kyllä mä pystyn tämän oppimaan, kunhan vain otan sellaisen asenteen ja keskityn.”

”Hyvä sä, ootpa taitava! Voisitko neuvoa minuakin?”

Toisen vahvuuksien tukeminen on hyvästä. Ensin pitää kuitenkin olla varma itsestään ja omista vahvuuksistaan. Se ei ole välttämättä helppoa. Paljon yleisempää on heikkouksien osoittamisen kulttuuri, jossa keskitytään vikojen tunnistamiseen ja korjaamiseen.

Nyt me kaikki voidaan miettiä omia vahvuuksiamme vertaamatta kehenkään muuhun. Voin siis sanoa, että olen hyvä valokuvaamaan, kirjoittamaan ja että mulla on hyvät vuorovaikutustaidot. Vahvuuksiani ovat myös oikeudenmukaisuus, intohimo uuden oppimiseen, avoin mieli ja huumorintaju.

Haastankin nyt just sut lisäämään Instagramiin kuvan hästägillä #olenhyvä ja kertomaan jonkun sun vahvuuden!


Sandra Malmström

Kirjoittaja on ysiluokkalainen, joka opiskelee Laajasalon peruskoulussa Helsingissä.