Vapaa-ajan oivallus teki Perttu Pölösestä yrittäjän

| Artikkeli, Henkilökuva, Yrittäjyystarina

Perttu Pölönen, 20, on Sävelkello-nimisen keksinnön luonut nuori. Keksinnöllään hän voitti vuoden 2013 Euroopan nuorten tiedekilpailun ja vuotta aiemmin Innolukio-kilpailun.

Perttu Pölönen on puoliksi yrittäjä ja puoliksi sävellyksen opiskelija. Yrittäminen vie kuitenkin suurimman osan hänen vapaa-ajastaan.

Sävelkello (eng. Musiclock) on musiikin teorian opiskelussa auttava laite. Sen työstäminen alkoi omana hupina. Myöhemmin hän kuitenkin tajusi, että ideasta voisi olla hyötyä muillekin.

Yrittäjyys sai alkunsa Euroopan kilpailun jälkeen. Pölösen Kauppakorkeakoulusta valmistunut isoveli on myös suurena osana yrityksen toimintaa. Nyt veljesten yritys on luonut muun muassa älypuhelinsovelluksen, jossa Sävelkellon avulla voi kuka tahansa alkaa soittaa ja jammailla.

Vaikeuksia seuraa onnistuminen

Yrittäjyyttä Pölönen kuvailee intensiiviseksi.

– Matkalla on paljon ylä- ja alamäkiä sekä hetkiä, jolloin mikään ei tunnu sujuvan. Isot onnistumiset ovat kuitenkin vahvoja vaikuttajia.

Yrittäjä ei voi tehdä työtä vain odottaen, että tunnit kuluvat ja pääsisi kotiin. Asioita on saatava eteenpäin ja koko ajan on tehtävä töitä täysillä.

– Yrittäjyydessä mennään laidasta laitaan ja eletään hetkessä. Olen saanut sen kautta mahdollisuuden olla osana työelämää ja ihmisten tapaaminen on antanut lisää itsevarmuutta, Pölönen pohtii.

Hänelle vaikeudet tietävät aina onnistumisia jälkeenpäin.

Ikään suhtaudutaan varauksella

Perttu Pölösen ikä on välillä noussut esteeksi luottamuksen saamisessa yritysmaailmassa.

– Sain jonkin verran ’’käy ensin koulut ja palataan sitten asiaan’’ -tyylistä asennetta. En tuntenut olevani yhdenvertainen muiden kokeneempien yrittäjien kanssa, enkä tietysti vielä ollutkaan.

Innolukio-kilpailun jälkeen suoritetussa käytettävyystestissä tuli paljon muutosvastarintaa, mutta Euroopan nuorten tiedekilpailun voitto muutti kuitenkin suunnan.

– Suomessaan ollaan vielä hieman varautuneita nuoriin yrittäjiin, vaikka lähiaikoina alkaneen start up -buumin kautta heitä on tullutkin paljon enemmän.

Seuraavaksi pianokello?

Elokuva-, mainos-, teatteri- ja videopelimusiikki on aina kiinnostanut nuorta keksijää. Perttu Pölönen haluaisi jatkossakin tehdä sävellystyötä niiden parissa. Täysin selkeitä suunnitelmia hänellä ei kuitenkaan säveltämisen saralla ole.

– Kehitämme Sävelkelloa edelleen ja seuraava etappi meille onkin Pianokellon tuotekehitys ja joukkorahoituskampanja.

Kampanja laitetaan nettiin, ja ihmiset eri puolilla maailmaa voivat osallistua siihen. Kampanjan tuottamilla rahoilla pyritään rahoittamaan keksinnön valmistaminen.

Pianokello on pizzaleikkurin näköinen apuväline, joka pannaan pianon koskettimiston päälle. Sen avulla käyttäjä voi soittaa asteikkoja ja sointuja, sillä väline näyttää oikeat koskettimet, jotka pitää painaa alas.

Pölönen mainitsee, että hänellä on muutamia ei-musiikkiin liittyviä ideoita, mutta tällä hetkellä Sävelkello vie koko ajan.

Perttu Pölönen

  • 20-vuotias yrittäjä ja opiskelija
  • Opiskelee Sibeliusakatemiassa säveltämistä
  • Valittiin Vuoden luovimmaksi suomalaiseksi 2014
  • Voitti EU:n Young Scientists -tiedekilpailun 2013
  • Voitti myös Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailun 2013
  • Voitti Innolukio-kilpailun 2012

Lue lisää täältä. Katso nuorten yrittäjien tarinoita yrittäjätarinoita-videosarjassa.

 


Alisa Taipale ja Wenla Koski