Vielä on kesätöitä jäljellä  

| Artikkeli, Kesätyökokemus

Kouluvuoden päättymisen jälkeisinä päivinä moni nuori yleensä aloittaa jo keväällä hankitussa kesätyöpaikassa. Tänä vuonna tilanne saattaa kuitenkin olla toinen, sillä avoimia kesätyöpaikkoja on poikkeusoloista johtuen ollut aiempaa vähemmän.  Onko kesätöitä tarjolla vielä tälle kesälle?

Kysyimme erityyppisiltä yrityksiltä, vieläkö kesätyöpaikan voi löytää. Saimme vinkkejä töiden hakuun ja avoimien kesätyöpaikkojen etsimiseen Lidlistä, Santanderista, Baronalta ja Kouvolan lakrititsilta. Kaikki nämä yritykset korostivat, että kesätyöntekijät ovat työpaikkojen arjen sujumisen varmistamisessa tärkeä osa ja että kesätöiden tarjoamisella on tärkeä yhteiskunnallinenkin ulottuvuus. Kouvolan lakritsin Timo Nisula kiteytti asian sanomalla, että nuori saa ansaitsemansa työkokemuksen, mutta myös työnantaja hyötyy: Kesätyöntekijät tuovat yritykseen tuoreita näkökulmia ja uudenlaista elämää, mikä on todella tärkeää.

 

Monia väyliä kesätöihin  

 

Haastattelimme lisäksi kahta jo kesätyöpaikan varmistanutta nuorta, joilla molemmilla oli erilaiset väylät kesätyöpaikan saamisessa. Lidlin Haminan myymälään työllistynyt Maiju Harju kertoo saaneensa työpaikan perinteisen hakemuksen ja sitä seuranneen työpaikkahaastattelun kautta. Molemmissa hän nosti esille kokemuksensa Lidlistä Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelun ajalta, ja työpaikan saamisessa auttoikin, että Harju tiesi millaiseen tehtävään oli hakemassa. Santanderilta kesätyöpaikan saaneelle Santeri Mäkelälle puolestaan olemassa olevat kontaktit auttoivat kesätyöpaikan saamisessa, vaikka hän ei tiennyt itse työnkuvasta aluksi mitään 

”Mulla on täällä Santanderilla töissä kaveri, joka sai siirron eri tehtäviin. Hän sitten kyseli multa, että kiinnostaako rahoitushommat, koska tiesi että etsin töitä. Opiskelen rahoitusta pääaineena, niin luonnollisesti vastasin, että olisin valmis aloittamaan anytime. Siitä sitten avointa hakemusta vetämään ja lopulta onnistuin myydä osaamiseni niin hyvin, että meikäläinen palkattiin! Kannattaa hyödyntää kaikki mahdolliset kontaktit, koska niillä saa pienen etulyöntiaseman työnhaussa ja mahdollisesti myös haastattelussa.”

Myös Santanderin HR Business Partner Nelli Matikainen kannustaa hyödyntämään erilaisia tapoja työnhaussa. Vaikka moni työnantaja laittaa kesätyöpaikat hakuun jo heti alkuvuodesta ja näiden suhteen onkin hyvä olla ajoissa asialla, on joukossa aina joukko myös sellaisia paikkoja, jotka eivät ole julkisessa haussa.  

”Kannattaa lähestyä itseä kiinnostavaa työnantajaa avoimella hakemuksella tai käyttää omia verkostoja työpaikan etsimiseen. On tärkeää kiteyttää itselle, millaisesta työstä ja yrityksestä olisi kiinnostunut, miten kesätyö tukisi opintoja ja tulevaisuuden tavoitteita, sillä motivaatio ja aito innostus juuri haettua tehtävää kohtaan voi erottaa sinut muista hakijoista”, Matikainen vinkkaa. 

 

Paikan nappaaminen ilman aikaisempaa työkokemusta  

 

Usein työnhaun yhteydessä korostetaan, kuinka aiemmasta työkokemuksesta on aina hyötyä, oli se miltä alalta tai minkälaisista tehtävistä tahansa. Tämän ei kannata kuitenkaan antaa lannistaa, jos on hakemassa vasta ensimmäistä kesätyöpaikkaansa eikä työkokemusta vielä ole kertynyt. Kouvolan lakritsin lakutehtailija Timo Nisula muistuttaa, että paljon voi näyttää jo sillä, että selvittää yrityksen taustoja ja historiaa. Nisula myös huomauttaa, että motivaatiosta työpaikan saamiseksi kertoo myös se, että sähköpostin lisäksi uskaltaa ottaa yhteyttä myös henkilökohtaisemmalla tavalla, vaikka soittamalla.  Samoilla linjoilla on Lidlin rekrytointipäällikkö Tiia Willman 

”On hyvä muistaa, että kesätyöpaikan voi saada, vaikka ei olisikaan vielä kokemusta töiden tekemisestä: reippaalla asenteella ja halulla oppia pärjää jo tosi pitkälle. Kesä on suomalaisille tärkeää aikaa, ja kesätyöntekijämme auttavat meitä ilahduttamaan asiakkaitamme myös kesällä iloisella asiakaspalvelulla. Sama reipas asenne kantaa siis pitkälle niin työhaussa kuin töissäkin – sillä kesätyö voi myös olla ensimmäinen askel pidempäänkin työuraan kesätyöpaikassa!”

 

Kuinka pitkään kesätöiden hakua kannattaa vielä jatkaa?  

 

”Ehdottomasti kannattaa vieläkin hakea kesätöitä!”  Samaan hengenvetoon Lidlin Willman muistuttaa, että sen lisäksi että kesätyöpaikkoja hakee edelleen, kannattaa niitä katsoa myös laajalta skaalalta. Kaikesta kesätyökokemuksesta on aina hyötyä tulevaisuudessa, oli työpaikka sitten kaupassa, kioskilla tai puutarhahommissa 

Niin ikään Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen kannustaa läpi kesän seuraamaan oman alueen asioita ja esimerkiksi palvelualojen aktivoitumista 

”Työvoimatarpeet voivat muuttua yrityksissä nopeastikin, jolloin esimerkiksi kiireapulaisia ja sijaisia tarvitaan kesälläkin nopealla aikataululla. Esimerkiksi rakennusala ja elintarviketeollisuus tulevat työllistämään kesätyöntekijöitä ympäri Suomen, ja marjanpoiminta- ja muita alkutuotannon tehtäviä kannattaa niin ikään nyt miettiä.

Ja vaikka tämä kesä ei menisi alkuperäisten suunnitelmien mukaan, Vanhala-Harmanen toivoo nuorten vetävän henkeä vaativan kevään jälkeen ja suhtautuvan myönteisesti tulevaisuuteen. Töitä kyllä löytyy niitä haluaville, enemmin tai myöhemmin 

Katso myös Kun koulu loppuu -sivuston vinkit kesätöiden hakuun.Tiesithän myös, että Duunikoutsi-sovelluksen avulla taskussasi on oma henkilökohtainen työnhakuvalmentaja!