Viihdytkö koulussa? Viisi vinkkiä koulussa viihtymisen parantamiseksi

| Blogi

Suomalaisessa peruskoulussa viihdytään selvästi kansainvälistä verrokkiryhmää huonommin.

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tekemän kouluterveyskyselyn mukaan yläkouluikäisistä työtöistä 65 prosenttia ja pojista alle 60 prosenttia pitää koulunkäynnistä. Saman ikäluokan tytöistä 35 prosenttia ja pojista yli 40 prosenttia ei puolestaan viihdy koulussa. Kumpaan ryhmään sinä kuulut?

Koulussa viihtymiseen ei ole oikotietä, mutta asiaan voi itse vaikuttaa. Kaikki lähtee innostumisesta. Innostuminen puolestaan lisää uteliaisuutta ja sitä kautta oppiminenkin on helpompaa – ja hauskempaa!

Koulun yleinen ilmapiiri, työolosuhteet ja monet muut ympäristötekijät vaikuttavat myös viihtyvyyteen. Kun koko koulu asennoituu asioihin positiivisemmin, suuriakin muutoksia on mahdollista saada aikaan. Tässä kuitenkin jokaisella yksilöllä on iso rooli ja vastuu.

 

Viisi vinkkiä koulussa viihtymisen parantamiseksi:

  1. Asenne ratkaisee. Juttele itsellesi positiivisesti ja lempeästi kouluun liittyvistä asioista. Muista, että vain sinä voit muuttaa omaa asennettasi.
  2. Osallistu koulutyöhön. Tekemällä opit ja sitä kautta innostut!
  3. Aseta tavoitteita. Tavoitteen ei tarvitse olla kouluarvosana. Tavoite voi olla vaikkapa ajatusten kääntäminen positiiviseksi: Tänään en ajattele kielteisesti luokkatoverista, opettajasta, oppiaineesta, työtavasta jne.
  4. Ole hyvä kaveri. Kouluvuuhtyvyyteen vaikuttaa valtavasti kaverisuhteet. Näissäkin asioissa voi kehittyä paljon, jo pelkällä asian tiedostamisella.
  5. Älä lannistu! Muutos vie aikaa. Mutta se kannattaa!

 

Lähteenä käytetty Nuorisotutkimusseuran julkaisua.

Lue lisää unen merkityksestä koulussa jaksamiseen.


Tiina Uuttu

Kirjoittaja on kouluun pyöräilevä vuoden opo 2019.  Lähimetsien marjat ja sienet eivät jää tältä Kosken seudun yläasteen ja lukion opinto-ohjaajalta keräämättä.