Viisi vinkkiä omaan kotiin muuttavalle

| Artikkeli, Mun elämä, Omaan kotiin

Muutatko ensimmäistä kertaa pois kotoa? Muista seuraavat asiat, jos omaan asuntoon muuttaminen on ajankohtaista.

1. Ota kotivakuutus

Monet vuokranantajat vaativat asukkaalta omaa kotivakuutusta. Vakuutuksia voi kilpailuttaa, mikä tarkoittaa sitä, että pyydät tarjouksia useammista eri vakuutusyhtiöistä. Halvin ei ole aina paras: tutustu myös vakuutusten sisältöön.

2. Muista tehdä muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus täytyy tehdä Postiin ja maistraattiin. Homma hoituu kätevästi verkkopalvelussa. Tarvitset ilmoituksen tekemiseen verkkopankkitunnukset.

Ota huomioon, että uusi osoite ei välttämättä päädy kaikkiin paikkoihin. Tarkkaile siis postiasi ensimmäisten kuukausien ajan ja tee ilmoitus suoraan sinne, missä on väärät tiedot.

3. Tee sähkösopimus

Asuminen on hankalaa, jos asuntoon ei tule sähköä. Esimerkiksi opiskelija-asuntosäätiöissä sähkö saattaa kuulua osaksi vuokrasopimusta, muttei aina. Yksityisen vuokranantajan asuntoon tarvitaan yleensä oma sähkösopimus.

Myös sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa. Näin voit säästää useita euroja kuukaudessa.

4. Maksa vuokra

Vuokra kannattaa maksaa viimeistään eräpäivänä, jotta et joudu hankaluuksiin. Moniin asuntoihin vaaditaan takuuvuokra, joka voi olla esimerkiksi kahden kuukauden vuokran suuruinen.

Takuuvuokra maksetaan takaisin muuttaessasi pois. Edellytyksenä kuitenkin on, ettei asuntoon ole tullut normaalista asumisesta poikkeavia korjaustarpeita.

5. Muista velvollisuutesi

Taloyhtiöissä on omat sääntönsä, joita kannattaa noudattaa. Esimerkiksi toisten ihmisten kotirauhan rikkominen on laissa kielletty. Jos järjestät juhlat, ilmoita siitä esimerkiksi ilmoitustaululla.

Pidä kotisi hyvässä kunnossa. Asuntoon tulee luonnollisesti asumisen jälkiä, mutta joudut korvaamaan itse aiheuttamasi tuhot. Esimerkiksi lattialle pariksi päiväksi jäänyt roskapussi voi valuttaa jäljen, jonka korjaamiseksi voi joutua vaihtamaan koko lattian.

Muista, ettet voi vuokraa asuntoa eteenpäin ilman lupaa edes vähäksi aikaa.

 

Lue lisää omaan kotiin muuttamisesta!

Kuva: 123rf.com