Hyviä vinkkejä yhteishakuun?

| Artikkeli, Mun elämä, Toisen asteen koulutus

Mikä olisi se unelmien opiskelupaikka, johon haluaisit päästä, jos ei tarvitsisi miettiä arvosanoja tai mitään käytännön asioita? Tätä kannattaa miettiä pohdittaessa yhteishaun valintoja. Nuori uskoo usein valitsevansa opiskelupaikan itse. Valintaan vaikuttaa kuitenkin moni asia, tämä käy ilmi muun muassa TAT Nuorten Tulevaisuusraportista 2020 ja Nuorisotutkimusverkoston tutkimuksesta. Nuoren valintaan vaikuttavia tekijöitä voivat olla perhe, kaverit, harrastukset, koulun sijainti tai vaikkapa epävarmuus toiveammatista.

Vuoden 2021 alussa voimaan tulleessa laissa sanotaan, että yhdeksännen luokan päättävän täytyy hakea lukioon, ammattikouluun tai niihin valmentaviin koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen. Vaikka näihin haetaan erikseen, haut järjestetään tänä keväänä samaan aikaan 23.2.-22.3.! Ensi vuonna haut on tarkoitus yhdistää. Oppivelvollisuus päättyy, kun oppilas täyttää 18 vuotta tai saa valmiiksi toisen asteen tutkinnon ennen sitä. Uutta on myös se, että samalla perusopetuksen järjestäjällä on velvollisuus valvoa, että oppilas hakee kouluun, vastaanottaa paikan ja aloittaa siellä.

Uutta opinahjoaan valitsevat ovat työelämässä vielä 2070-luvulla. Yksi tutkinto tuskin enää riittää loppuelämäksi vaan pitää varautua elinikäiseen taitojen kartuttamiseen ja alan vaihtoihin. Nuorelle voi olla lohdullista ajatella, ettei yhteen ammattiin tarvitse sitoutua loppuiäksi ja myöhemmin voi tehdä uusia valintoja. Nyt päätetään vain lähivuosien opiskelupaikka. Ammatillisessa koulutuksessa eniten aloituspaikkoja on tarjolla sosiaali- ja terveysalalla, liiketalouden ja kaupan alalla, ajoneuvo- ja kuljetustekniikassa sekä arkkitehtuurin ja rakentamisen alalla.

 

Alla meidän vinkkimme yhteishakua varten:

 

💡 Hae ensimmäisenä sinne, minne itse haluat. Mieti mikä voisi olla oma juttusi ja tee oma päätös (jonka ei tarvitse olla sama kuin kavereilla).

💡 Valitse realistiset varavaihtoehdot. Kannattaa hakea kaikkiin viiteen yhteishakupaikkaan!

💡 Yhteishaussa teet valinnan kolmeksi seuraavaksi vuodeksi, et pidemmäksi aikaa tai loppuelämäksesi. Kaikki jatko-opintomahdollisuudet ovat niin lukion kuin ammatillisen koulutuksen jälkeen mahdollisia.

💡 Haku tapahtuu vasta päättötodistuksen numeroilla eli vielä on koko kevät aikaa tsempata!

💡 Kun täytät yhteishakulomaketta, tarkista että sähköpostiosoitteesi on oikein ja sellainen, jota käytät myös elokuussa. Hakutoiveita ja niiden järjestystä voi vielä muuttaa lomakkeen täyttämisen jälkeenkin hakuajan kuluessa. Hakuajan päätyttyä, et voi enää tehdä muutoksia!

💡 Muista aikataulut! Mahdolliset pääsykokeet ovat huhti-toukokuussa. Tieto valinnoista tulee aikaisintaan 17.6.2021. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 1.7.2021.

 

Haku, ohjeet ja opiskelupaikat yhteishakua varten löytyvät osoitteessa opintopolku.fi

Lue, mitä tapahtuu jos ei hae peruskoulun jälkeen mihinkään?

Tsemppiä yhteishakuun! 💚

Katso myös

Artikkeli, Kesätyökokemus

Mitä tehdä, jos jää ilman kesätyöpaikkaa?

Vielä kannattaa rohkeasti hakea itseään kiinnostaviin paikkoihin. Kesätyö -osiostamme löytyy neuvoja ja tietoa, mitä kannattaa muistaa töitä hakiessa. Lue neuvot täältä. Kuitenkin valitettavaa on se, ettei kaikille hakijoille ole tarjolla kesätyöpaikkaa. Keräsimme artikkeliin vinkkejä mitä tehdä, jos jää ilman kesätyöpaikkaa.

Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Kevään toinen yhteishaku on päällä! Muista nämä asiat!

Yhteishaku on päällä! Korkeakoulujen kevään yhteishaun toinen hakuaika loppuu 31.3.2021. Muista nämä asiat, kun haet kevään yhteishaussa!

Artikkeli, Opiskelutaidot

Kuinka toimia yo-kokeessa?

Kuinka toimia yo-kokeessa? Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon edellisenä iltana? Entä koepäivän aamuna? Ota haltuun nämä viime hetken vinkit yo-kokeeseen!

Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu