VTT:n kesätyöpaikassa pääsee uusien tieteenalojen äärelle – VKD20

| Artikkeli, Kesätyökokemus, Teknologiateollisuus, Vastuullinen kesäduuni

Lassi Lehtisyrjä opiskelee teknillistä fysiikkaa ja sai diplomityöpaikan VTT:n Quantum Systems -tiimissä Research Traineena.

Miksi menit kesätöihin VTT:lle?

– Minulle ydinjuttu on, että pitää tykätä tekemästään työstä. On innostavaa ja motivoivaa päästä tekemään jotain konkreettista ja nähdä, että se toimii niin kuin on suunnitellut.

– VTT työpaikkana kiinnosti etenkin laajan tutkimusalan ansiosta. Kvanttiteknologia itsessään oli minulle varsin uusi asia, vaikka olinkin käynyt kursseja, joissa sivuttiin asiaa. Odotukset työstä olivat innostuneet ja pääsin heti uuden ääreen tekemään mittauksia ja näpelöimään laitteita.

– Kesätyöt ja diplomityöt oikeassa alan työpaikassa tarjoavat kokemusta, jota ei yleensä saa pelkällä teoreettisella opiskelulla. Eri mittauslaitteiden käyttö ja tutkimustulosten soveltaminen ovat taitoja, jotka vahvistuvat työtä tekemällä.

Onko teoriaopinnoista ollut hyötyä käytännön työssä? 

– On ollut hieno huomata, että pystyy käytännössä soveltamaan kursseilla opittuja taitoja. Parhaimmillaan on tullut vastaan hetkiä, jolloin muistaa vannoneensa jollakin kurssilla, että tällaista asiaa en tule koskaan käyttämään ja siihen törmääkin heti ensimmäisenä työpäivänä.

– Auttaa tietysti asennoitumaan myös koulutyöhön. Ikinä ei voi tietää, minkä kurssien oppeja tulee milloinkin ”oikeassa elämässä” käyttämään, mutta oppiminen ei ole ikinä mistään pois.

– Tutkimustyöhön kuuluu myös, että tulokset eivät aina ole sitä mitä odottaa. Mutta sekin on tulos, jos jokin ei toimikaan.

Mitä arvostat työssäsi? 

– Työssä ja työpaikalla arvostan vapautta sekä työn tekemisessä että itsensä kehittämisessä. Ilman jatkuvaa ihmisten kehitystä ei myöskään teknologia kehittyisi ja tämä näkyy vahvasti myös VTT:n työilmapiirissä.

– Osaamiseni on tunnistettu ja annettu luottamusta sellaisenkin suhteen, mikä ei sinällään liity suoraan tehtävääni. Olen päässyt esimerkiksi rakentamaan tutkimukseen liittyviä tietoverkkoja, mistä minulla ei ole virallisia pätevyyksiä, vaan osaaminen tulee harrastusten puolelta.

– VTT tarjoaa myös runsaasti koulutusmahdollisuuksia henkilöstölleen ja tutkimustyölle tärkeitä tietolähteitä – sekä apua niiden hyödyntämiseen.

Mitä aiot tulevaisuudessa? 

– On mielekästä olla mukana kehittämässä jotain uutta, josta voi seuraavan viiden vuoden sisällä tulla kaupallinen tuote ja joku voi tehdä siitä bisneksen. Täällä valamme peruskiveä sille teknologialle.

– Tuntuu, että osaamiselleni on kysyntää ja tarvetta. Tämä on ehkä se mielenkiintoisin ala, mihin tällä todistuksella voi päätyä ja samanlaista tutkimusta mitä VTT tekee, ei välttämättä löydy muualta Suomesta.

 

Lue lisää Vastuullinen kesäduuni -kampanjasta täältä.

Lisää teknologiateollisuudesta täältä.

 

Teksti: Siiri Huttunen 

Editointi: Ilari Äijälä

Kuva: Niko Jekkonen