Vuokratyö – Arvaamaton villi länsi vai sittenkin ihan tavallinen työ?

| Ammattiesittely, Artikkeli, Vuokratyö

Vuokratyö on näppärä keino hankkia lisätienestiä välivuonna tai opintojen lomassa, mutta moni työllistyy myös pitkiin työsuhteisiin. Antti Pänkäläinen puolestaan kouluttautui vuokratyön kautta kuorma-autonkuljettajaksi.

Epävarmoja keikkatöitä siellä missä sattuu, vastineeksi taskurahaa? Jotkut saattavat liittää vuokratyöhön myyttisiä mielikuvia, vaikka todellisuudessa vuokratyö on ihan tavallista työtä: palkkaa maksetaan työehtosopimusten mukaisesti ja työntekijät ovat yhdenvertaisessa asemassa vakituisten kanssa.

“Vuosilomat kertyvät, sairausajasta saa palkan ja ylityökorvaukset maksetaan normaalisti. Vuokratyö on aivan normaalisti säännelty ja turvallinen tapa tehdä töitä”, muistuttaa Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara.

 

Vuokratyö koulutti uuteen ammattiin

 

Vuokratyö ei automaattisesti tarkoita keikkatyötä. Moni vuokratyöntekijä työskentelee yhdelle ainoalle asiakasyritykselle ja voi hyvinkin olla kokoaikaisessa työsuhteessa.

24-vuotias Antti Pänkäläinen on hyvä esimerkki siitä, että vuokratyöstä voi myös löytää uuden ammatin. Merkonomiksi opiskellut Pänkäläinen tajusi opintojen aikana, ettei liiketoiminta ollutkaan se omin juttu. Valmistuttuaan hän teki muun muassa vartijan ja siivoojan töitä, kunnes alkoi pohtimaan syvällisemmin, mitä haluaisi tehdä pitkällä tähtäimellä.

“Tykkään kovasti ajamisesta, joten kun vuokratyöyritys tarjosi kuorma-autokortin ja koulutuksen, niin ajattelin, että tämä voisi olla oma juttu”, hän kertoo.

Puolen vuoden koulutuksen jälkeen porvoolaismies pääsi hommiin ja on viihtynyt kuorma-auton ratissa jo kaksi vuotta.

“Kuljettajan työn oppii vain tekemällä. Jos antaa itsestään täydet sata prosenttia, niin se kyllä kantaa hedelmää”, Pänkäläinen tietää.

 

Väylä vakihommiin

 

Joustava vuokratyö vetää puoleensa varsinkin opiskelijoita ja välivuosien viettäjiä. Vuokratöissä saa usein itse valita vuorot, mikä helpottaa työn sovittamista yhteen muun elämän kanssa. Monelle tärkeää on myös se, ettei vuokratöihin päästäkseen tarvitse käydä läpi raskaita rekrytointiprosesseja.

Vaikutuksen tehneet vuokratyöntekijät ovat työmarkkinoilla etulyöntiasemassa myös vakituista työpaikkaa etsittäessä.

“Monet työnantajat hyödyntävät vuokratyötä rekrytointikanavana. Jos vuokratyöntekijä osoittautuu hyväksi ja vakituinen paikka vapautuu, niin yritykset monesti rekrytoivat vuokratyöntekijöistä heille vakituisen tekijän”, Tuliara vinkkaa.

Työpaikat tarjoavat vuokratyöntekijöilleen arvokkaita koulutuksia aina hygieniapassista työturvallisuuskorttiin. Tulevaisuutta ajatellen vuokratyöstä voi olla hyötyä myös siten, että työkokemusta karttuu monipuolisesti erilaisista työympäristöistä -ja tehtävistä.

“Jos menee aina uuteen paikkaan töihin, niin täytyy olla myös sellainen tyyppi, joka omaksuu nopeasti uudet asiat ja heittäytyy tilanteisiin. Sitä tulevaisuuden työnantajat varmasti arvostavat”, uskoo Tuliara.

 

Teksti: Väinö Vasara

Kuva: Niko Jekkonen