Yhteishaku 2019 tulokset julki: viisi vinkkiä tulevalle lukiolaiselle!

| Artikkeli, Toisen asteen koulutus

Yhteishaku 2019 tulokset on julkaistu. Muutama viikkokin vasta kesälomaa takana ja silti mieleen hiipii jo syksy ja sen mukana tulevat uudet tuulet. Kesätyöntekijämme Sebastian Mustala aloittaa ensi syksynä abi-vuoden ja kokosi teille, tuleville lukiolaisille, viisi vinkkiä lukion aloitukseen.

1. Arvosanat tippuvat, älä lannistu!

Lukiossa lähes jokaisen arvosanat tulevat tippumaan. Arvioinnit muuttuvat ja tiukentuvat yläkouluun verrattuna ja koko opiskelusysteemi muuttaa muotoaan. Älä vertaa yläkoulun arvosanojasi lukion kurssiarvosanoihisi. Riittää, kun teet parhaasi ja keskityt niihin aineisiin, joista olet kiinnostunut.

2. Netflixistä tekstitys pois

Nyt viimeistään kannattaa ottaa kaikki keinot käyttöön vieraiden kielten opiskelussa. Ota tv-sarjojen tekstitykset pois tai ainakin laita ne alkuperäiskielelle. Tilaa ravintolassa englanninkielisestä menusta ruoat. Käytä oikeasti matkoilla kohdemaan kieltä tai englantia. Joka kerta opit taas uuden sanan tai kaksi. Koko lukion aikana se onkin jo monta uutta sanaa!

3. Osallistu tapahtumiin, saat uusi ystäviä

Varsinkin ensimmäisenä lukiosyksynä, mutta myös läpi lukion, koulu tarjoaa useita eri tapahtumia, tempauksia, retkiä ja hetkiä yhdessä oloon ja uusien suhteiden solmimiseen. Mene heti mukaan kaikkiin tapahtumiin!

4. Aikataulut haltuun

Lukiossa opiskellaan jaksoissa. Yksi jakso kestää noin 1,5 kuukautta, jonka jälkeen on koeviikko. Koeviikolla tentitään kaikki ne oppiaineet, joita edelliset 1,5 kuukautta on opiskeltu. Tämä tarkoittaa sitä, että ennen koeviikkoa on hankala ehtiä lukemaan kaikkiin kokeisiin, jos opiskeluja ei ole aikatauluttanut koko kuluneelle jaksolle. Aikatauluta siis opiskelusi, jaa jokainen aine osiin, varmista että luet koko jakson ajan ja kertaa kaikki ennen koeviikkoa.

5. Keskity olennaiseen, muulla ei niin väliä

Olet hyvä monessa asiassa, mutta sinua kiinnostaa varmasti osa oppiaineista enemmän kuin muut. Oletko ajatellut hakeutua johonkin tiettyyn oppilaitokseen lukion jälkeen? Mieti jo heti lukion alussa, mitä haluaisit tehdä lukion jälkeen ja panosta niihin aineisiin lukiossa täysillä. Tutki vaihtoehtoja laajasti, vaikka se tuntuisikin nyt kaukaiselta. Kun keskityt tiettyihin aineisiin ja menestyt niissä, se riittää. Sinun ei tarvitse olla kaikessa yhtä hyvä!