Yrittäjän ei tarvitse pärjätä kaikessa yksin – verkostoituminen hyödyttää niin yrityksen taloutta kuin yrittäjän hyvinvointiakin

| Kesäyrittäjä-ohjelma uutinen

Oletko miettinyt yrittäjäksi ryhtymistä, mutta pelkäät, ettet selviydy kaikesta yksin? Ei sinun ei tarvitsekaan selviytyjä. Vaikka yrityksessäsi ei työskentelisi lisäksesi kukaan muu, voit aina luoda oman yrityksesi ympärille oman yhteisösi, josta saat niin tukea omaan hyvinvointiisi kuin yrityksesi liikevaihtoon. Kun löydät ympärillesi oikeita ihmisiä ja tahoja eli verkostoidut muihin, mahdollisuutesi menestyä kasvavat. Jos taas ajattelet muita vain kilpailijoinasi, putoat nopeasti muiden kelkasta. Yhteistyössä on voimaa-sanonnassa on siis paljonkin perää. Luota ja usko siihen.

Verkostoituminen voimavarana  

Miten verkostoituminen sitten lisää yrittäjän hyvinvointia tai voi kasvattaa yrityksen liikevaihtoa? Alla omasta mielestäni neljä tärkeintä asiaa, miksi verkostoituminen toimii voimavarana yrittäjälle. 

    1. Voit jakaa ajatuksiasi vertaiselle. On helpottavaa jakaa ajatuksia yrittäjältä yrittäjälle. Silloin kuuntelijana ja keskustelijana on henkilö, joka saattaa pohtia päivittäin samoja asioita kuin sinä. Tunnet, ettet olekaan asioiden kanssa yksin, vaan jollain muulla on sama tilanne. Ajatuspaineesi voivat helpottua ja kuulet oman äänesi lisäksi myös toisen ihmisen mielipiteen.
    2. Saat vahvistusta omille ideoillesi tai ideoitte yhdessä uutta. Joskus omat ideat tuntuvat junnaavan paikallansa. Mitä jos jakaisit ideasi jonkun toisen ihmisen kanssa ja keskustelisitte yhdessä, mihin suuntaan ideaa voisi viedä? Jossain tapauksessa saatatte keksiäkin yhteistyönidean ympärille, jolloin yhteistyönne ansiosta idealle tuleekin kaksinkertainen asiakaskunta. 
    3. Myyntisi helpottuu. Voit myydä tuotteita suoraan verkostoillesi, kuten pyytää yritysyhteistyökumppaneitasi jälleenmyyjäksi tai palvelusimarkkinoijiksi. Yksityishenkilöt verkostossasi taas saattavat siirtyä suoraan asiakkaiksesi kuullessaan säännöllisesti yrityksesi tuotteista ja palveluista
    4. Työsi helpottuu. Kun olet keksinyt jonkun uuden tuotteen tai palvelun, jota et pysty toteuttamaan täysin itse, oletaina saman kysymyksen edessä: Miten suunnitelman saisi täytäntöön? Haluaisitko yrityksellesi esimerkiksi uudet kiitoskortit tilausten mukana, mutta et itse ole painofirman edustaja tai supervisuaalinen ihminen? Silloin kurkkaat verkostoasi – sieltähän löytyykin kuvittaja ja painotalon edustaja. Laitat molemmille viestiä ja hetken päästä sinulla onkin jo upeat ja yksilölliset uudet kiitoskortit tilaustesi mukana. Joskus saatat saada verkostoltasi palveluita hieman edullisempaan hintaan, mutta vaikka et saisi, olet jo säästänyt aikaa ja monelle yrittäjälle aika on rahaa.  

Miten verkostoidun? 

Verkostoitua voi monella eri tavalla. Toisille sopii toinen tapa ja toisille toinen.  

Ensinnäkin – verkostoitua voi myös muuten kuin yrittäjänä. Voit siis verkostoitua myös jo ennen kuin sinulla olisi omaa yritystä, mutta silti hyödyntää verkostojasi omassa yrityksessäsi myöhemmin. Verkostoasi olet voinut kasvattaa niin ystävän häissä, koripalloharrastuksessasi kuin palkkatyösi messutapahtumassa. 

Toiseksi – verkostoitumisen ei tarvitse olla kasvokkain kohtaamista. Voit verkostoitua myös esimerkiksi sosiaalisen median kanavien kautta. Jos löydät mielenkiintoisen ihmisen tai yrityksen, laita hänelle somessa viestiä. Hetken päästä teillä saattaakin olla jo viikoittainen yhteydenpito ja joskus saatatte nähdä ehkä vielä livenäkin.  

Kolmanneksi – verkostoitua voi kuka vaan. Sinun ei tarvitse olla se puheliain tyyppi, joka ilmoittautuu ensimmäisenä kaikkiin verkostotapahtumiin omalla alueellaan. Voit päättää juuri ne tavat, jotka sopivat sinulle itsellesi verkostoitumiseen. Sinun ei tarvitse tehdä asiaa samalla tavalla kuin muiden.  

Verkostoituminen voi aluksi kuulostaa hienolta businesskieleltä, mutta käytettiin sanana sitten mitä hyvänsäverkostoitumisen voimaa ei voi vähätellä. 


Päivi Pihlajamäki

Talousosaamisen ja yrittäjyyskasvatuksen asiantuntija, Talous ja nuoret TAT 
Yrittäjä, Picla Design