4H-yrittäminen

4H-yrittäminen on nuorten vapaa-ajan yrittäjyyttä, jossa ohjausta ja tukea saa yritystoiminnan tuntevalta yhdistykseltä.

4H-yrityksen voi perustaa kuka tahansa 13-28-vuotias nuori yksin tai ryhmässä. Yritys perustetaan yhteistyössä 4H-yhdistyksen kanssa. 4H-yrittäjälle yrittäminen on harrastus. 4H-yrittäminen onkin erinomainen tapa kokeilla, sopiiko yrittäjyys itselle.

4H-yrityksen perustaminen on yksinkertaista. Yrittämisen voi aloittaa yhdistyksen kurssilla tai itsenäisesti. Yrityksen perustamiseen vaaditaan sopimus oman yritysohjaajan kanssa sekä perustamisilmoitus, joka toimitetaan 4H-yhdistykselle. Yritysohjaaja voi olla kuka tahansa aikuinen, jonka kanssa 4H-yrittäjä voi pohtia yrityksensä toimintaa.

4H-yrittäjä seuraa yrityksensä toimintaa ja menestystä toimintaraporteilla. Jos yrittämistä ei halua jatkaa, onnistuu yrityksen lopettaminen ilmoituksella 4H-yhdistykseen.

Ei tarvitse rekisteröityä mutta verot tulee maksaa

4H-yrittämisessä noudatetaan samoja sääntöjä kuin yrityksessä muutenkin. Esimerkiksi verot yrityksen tuotteiden myynnistä ja saaduista tuloista on maksettava. Laskutus hoituu sille tarkoitettujen laskutuspalveluiden, kuten Ukko.fi:n kautta. Tämä tekee 4H-yrittämisestä yhden kevytyrittämisen muodon. Yritys voi tarvita y-tunnuksen, jos yrityksen toiminnasta tehdään laskuja toisille yrityksille tai yhdistyksille.

Yrityksen tarjoama tuote tai palvelu voi olla pieni tai suuri, mutta se on aina yrityksen omistajan näköinen. Koodaamista harrastava nuori voi vaikkapa kaupata tekemiään nettisivuja, mutta 4H-yrityksen voi perustaa myös mattojen tamppauspalvelulle.

4H-yrittäjyydestä voi lukea lisää 4H-yhdistyksen sivuilta.

 

Kiinnostaako kesäyrittäjyys?

Artikkeli, Henkilökuva, Yrittäjyystarina

Laita ruokaa Tähden lailla

Luovaa ruoanlaittoa ja kansainvälisyyttä - Vuoden 2019 nuori kokki Niko Tähti kertoo matkastaan huippukokiksi ja antaa vinkit parempaan opiskelijakeittiöön.

Artikkeli, Yrittäjyys, Yrittäjyystarina

Nuoren yrittäjän haastattelu

Saara Ista, 17, perusti oman yrityksen lukion ohella: ''Olen onnekas, kun olen saanut kasvaa yrittäjyyteen kannustavan ilmapiirin ympäröimänä, sillä monilla saattaa olla hyvin negatiivinen kuva yrittäjyydestä''. Lue nuoren yrittäjän haastattelu.

Kesätyökokemus, Mun elämä, Mun rahat, Yrittäjyys, Yrittäjyystarina

Kesäyrittäjä on pomo ja työntekijä samassa paketissa

Joensuulainen Oskar Mannelin jäi 8-luokan jälkeisenä kesänä ilman kesätöitä – niinpä hän perusti oman yrityksen työllistääkseen itse itsensä kesäyrittäjänä.

Mun elämä, Mun rahat, Yrittäjyystarina

Olisiko minusta yrittäjäksi? Tutustu Leevin ja Liina-Lyydian tarinoihin!

Oletko koskaan miettinyt yrittäjäksi ryhtymistä? Kenties ajatus on käynyt mielessä, mutta olet lykännyt sitä...