4H-yrittäminen

4H-yrittäminen on nuorten vapaa-ajan yrittäjyyttä, jossa ohjausta ja tukea saa yritystoiminnan tuntevalta yhdistykseltä.

4H-yrityksen voi perustaa kuka tahansa 13-28-vuotias nuori yksin tai ryhmässä. Yritys perustetaan yhteistyössä 4H-yhdistyksen kanssa. 4H-yrittäjälle yrittäminen on harrastus. 4H-yrittäminen onkin erinomainen tapa kokeilla, sopiiko yrittäjyys itselle.

4H-yrityksen perustaminen on yksinkertaista. Yrittämisen voi aloittaa yhdistyksen kurssilla tai itsenäisesti. Yrityksen perustamiseen vaaditaan sopimus oman yritysohjaajan kanssa sekä perustamisilmoitus, joka toimitetaan 4H-yhdistykselle. Yritysohjaaja voi olla kuka tahansa aikuinen, jonka kanssa 4H-yrittäjä voi pohtia yrityksensä toimintaa.

4H-yrittäjä seuraa yrityksensä toimintaa ja menestystä toimintaraporteilla. Jos yrittämistä ei halua jatkaa, onnistuu yrityksen lopettaminen ilmoituksella 4H-yhdistykseen.

Ei tarvitse rekisteröityä mutta verot tulee maksaa

4H-yrittämisessä noudatetaan samoja sääntöjä kuin yrityksessä muutenkin. Esimerkiksi verot yrityksen tuotteiden myynnistä ja saaduista tuloista on maksettava. Laskutus hoituu sille tarkoitettujen laskutuspalveluiden, kuten Ukko.fi:n kautta. Tämä tekee 4H-yrittämisestä yhden kevytyrittämisen muodon. Yritys voi tarvita y-tunnuksen, jos yrityksen toiminnasta tehdään laskuja toisille yrityksille tai yhdistyksille.

Yrityksen tarjoama tuote tai palvelu voi olla pieni tai suuri, mutta se on aina yrityksen omistajan näköinen. Koodaamista harrastava nuori voi vaikkapa kaupata tekemiään nettisivuja, mutta 4H-yrityksen voi perustaa myös mattojen tamppauspalvelulle.

4H-yrittäjyydestä voi lukea lisää 4H-yhdistyksen sivuilta.

 

Kiinnostaako kesäyrittäjyys?

Artikkeli, Henkilökuva, Media- ja viestintäala, Yrittäjyystarina

Pupulandian Jenni

Jenni Rotonen kertoo moniulotteisen tarinansa kohti unelma-ammattiaan ja avaa Pupulandia -blogin muodostumista leipätyöksi.

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran Kun Koulu Loppuu -oppaassa 2020.

Artikkeli, Yrittäjyystarina

Nuorena yrityksen perustaminen: vaihtoehtoja ja tarinoita

Nuori voi työllistää itsensä monilla tavoilla. Tässä on muutamia esimerkkejä, miten nuori voi perustaa...

Artikkeli, Henkilökuva, Yrittäjyystarina

Laita ruokaa Tähden lailla

Luovaa ruoanlaittoa ja kansainvälisyyttä - Vuoden 2019 nuori kokki Niko Tähti kertoo matkastaan huippukokiksi ja antaa vinkit parempaan opiskelijakeittiöön.