Kevytyrittäjyys on yksinkertainen tapa yrittää. Siinä byrokratiaa – toisin sanoen paperisotaa – ei ole juuri ollenkaan. Yrityksen paperityöt hoitaa erillinen laskutuspalvelu. Kevytyrittäjällä ei ole virallista yritystä, sillä hänen yritystoiminnalleen ei ole rekisteröity y-tunnusta. Kevytyritystä ei perusteta tai lopeteta erikseen. Kevytyrittäjä harjoittaa yrittämistä halutessaan.

Kevytyrittämisessä yrityksen toiminnan laskutus on ulkoistettu. Yrittäjä on vastuussa vain tuotteiden ja palveluiden tuottamisesta ja myynnistä. Kevytyrittäminen on helppo aloittaa, lopettaa tai jättää tauolle. Kevytyrittäjyys on kuitenkin yrittämistä, ja muun muassa sen myymiin tuotteisiin sovelletaan samaa verotusta kuin jos kyseessä on rekisteröity yritys.

Kevytyrityksen paperityöt hoidetaan laskutuspalvelussa. Sen avulla yrityksen asiakkaille lähetetään lasku yrityksen myymistä tuotteista ja palveluista. Laskutuspalvelut ovat netissä toimivia yrityksiä. Esimerkiksi Ukko.fi ja Eezy.fi ovat laskutuspalveluita.

Laskutuspalvelun käyttö aloitetaan luomalla palveluun käyttäjätili. Laskutuspalveluun tulee myös toimittaa verokortti. Vasta sitten palvelua voi alkaa käyttää.

 

Laskutuspalvelu toimii näin:

  1. Kevytyrittäjä luo laskun palvelussa. Laskuun sisältyy ainakin laskun summa, päivämäärä sekä yrityksen ja asiakkaan tiedot.
  2. Laskutuspalvelu välittää laskun asiakkaalle
  3. Asiakas maksaa laskun laskutuspalvelulle.
  4. Laskutuspalvelu ottaa laskun loppusummasta palvelumaksun, joka on esimerkiksi 5% laskun suuruudesta ennen verojen lisäämistä.
  5. Laskutuspalvelu vähentää loppusummasta verot sekä muut maksut, kuten yrittäjäneläkevakuutusmaksun. Verot maksetaan valtiolle ja eläkevakuutus eläkevakuutusyhtiölle.
  6. Jäljelle jäänyt rahasumma maksetaan yrittäjän tilille “palkkana”. ”Palkka” on asiakkaan maksama rahasumma miinus laskutuspalvelun palvelumaksu, verot ja muut maksut, kuten vakuutus.

 

Lue lisää kevytyrittäjyydestä.