Osuuskuntayrittäjyys

Osuuskuntayrittäjyydessä saman ammatin parissa toimivat yrittäjät muodostavat yrityksen, jossa osuuskunta toimii yhteistyön alustana. Sen kautta voidaan hoitaa esimerkiksi laskutus, markkinointi ja myynti.

Kun aloitteleva yrittäjä liittyy osuuskuntaan, hän siirtää yritystoimintansa taloudenpidon kuten laskutuksen ja kirjanpidon yhteiselle osuuskunnalle. Osuuskunta voi toimia myös laskutuspalvelun avulla. Se on siten yksi kevytyrittämisen muoto.

Suomessa monilla oppilaitoksilla toimii oppilaitoksen ylläpitämiä tai opiskelijoiden pyörittämiä osuuskuntayrityksiä. Niihin liittyvät usein saman alan opiskelijat, jotka haluavat tienata lisätienestejä jo opintojensa aikana yrittämällä osa-aikaisesti.

Osuuskuntayrityksiä löytyy monilta aloilta ja niitä on eri puolella Suomea. Esimerkiksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa toimivan Taidosto Osuuskunnan jäseniin kuuluu niin valmistuneita kuin käsityöläiseksi vielä opiskelevia ”yrittäjiä”.

 

Keskisuura ja suurempaa yrittämistä: aika rekisteröidä yritys:

Kun yritystoiminta on pysyvämpää tai suurempaa, yrittäminen kannattaa rekisteröidä valtiollisiin järjestelmiin. Virallisesti rekisteröityä yrittämistä kutsutaan yritykseksi. Se voi olla joko yhtä yrittäjän kanssa kuten toiminimen kohdalla tai irrallaan yrittäjästä, kuten esimerkiksi osakeyhtiössä.

Erilaisia virallisesti rekisteröityjä yrittämisen muotoja ovat toiminimi, henkilöyhtiöt eli avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö, osuuskunta ja franchising eli yritysidean vuokraus omalle yritykselle. Lue eri yrittämisen muodoista täältä.

 

Artikkeli, Henkilökuva, Media- ja viestintäala, Yrittäjyystarina

Pupulandian Jenni

Jenni Rotonen kertoo moniulotteisen tarinansa kohti unelma-ammattiaan ja avaa Pupulandia -blogin muodostumista leipätyöksi.

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran Kun Koulu Loppuu -oppaassa 2020.

Artikkeli, Yrittäjyystarina

Nuorena yrityksen perustaminen: vaihtoehtoja ja tarinoita

Nuori voi työllistää itsensä monilla tavoilla. Tässä on muutamia esimerkkejä, miten nuori voi perustaa...

Artikkeli, Henkilökuva, Yrittäjyystarina

Laita ruokaa Tähden lailla

Luovaa ruoanlaittoa ja kansainvälisyyttä - Vuoden 2019 nuori kokki Niko Tähti kertoo matkastaan huippukokiksi ja antaa vinkit parempaan opiskelijakeittiöön.