Toiminimi

Toiminimi on yritysmuoto, jossa yrittäjä ja yritys ovat yhtä. Yritys käsittää siis vain yhden ihmisen, yrittäjän, joka on yrityksen koko henkilökunta. Yrittäjä on itse velvollinen yrityksen veloista, sillä sen toiminta on sidottu hänen tekoihinsa.

Toiminimi perustetaan ammateissa, joissa yksityisyrittäjänä toimiminen on luontevaa. Se on siksi sopiva yritysmuoto esimerkiksi pienyrittäjille, opiskelijoille ja sivutoimisille yrittäjille. Toiminimi on itse asiassa tämän yritysmuodon epävirallinen nimi. Oikea nimitys on yksityinen elinkeinonharjoittaja.

Toiminimen perustaminen on helppoa ja ilmaista. Se tapahtuu netissä täytettävällä lomakkeella. Ennen yrityksen perustamista tulee kuitenkin miettiä erinäisiä asioita. Toiminimen nimeämisen lisäksi pitää muun muassa rajata yrityksen toimiala, valita yritykselle pankkitili, suunnitella yrityksen kirjanpidon hoitaminen ja valita, millaisiin rekistereihin toiminimen ilmoittaa. Lisäksi tulee miettiä, haluaako yrittäjyyden alkumetrien turvaksi hakea Starttirahaa. Lue lisää toiminimen perustamisesta.

Toiminimellä yrittävä henkilö on velvollinen maksamaan erilaisia veroja. Jos toiminimellinen yritys kasvaa, verot, eli yrityksen toiminnan myötä valtiolle maksettava rahamäärä, ovat usein suuremmat kuin muissa yritysmuodoissa. Jos toiminimen alainen liiketoiminta kasvaa, kannattaa yrittäjän vaihtaa toiseen yritysmuotoon, jossa verotus on suurempaa liiketoimintaa suosiva. Lue lisää toiminimen verotuksesta.

Toiminimellä yrittävä vastaa myös yrityksen kirjanpidosta sekä oman eläkevakuutuksen (YEL) hoitamisesta. Kirjanpidon voi myös ulkoistaa toiselle yritykselle.

Lue lista muista yrittäjyyden muodoista täältä.

Ammattiesittely, Henkilökuva, Kaupan ala, Yrittäjyystarina

Noora teki harrastuksistaan työn kaupan alan yrittäjänä

Relove -yrittäjä Noora Hautakangas teki rakkaista harrastuksistaan, kirppiksistä ja kahviloista, itselleen työn. Kaupan alan yrittäjyydessä Nooraa motivoivat oman intohimon toteuttaminen, upea tiimi ja mahdollisuus vaikuttaa kestäviin valintoihin.

Artikkeli, Henkilökuva, Media- ja viestintäala, Yrittäjyystarina

Pupulandian Jenni

Jenni Rotonen kertoo moniulotteisen tarinansa kohti unelma-ammattiaan ja avaa Pupulandia -blogin muodostumista leipätyöksi.

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran Kun Koulu Loppuu -oppaassa 2020.

Artikkeli, Yrittäjyystarina

Nuorena yrityksen perustaminen: vaihtoehtoja ja tarinoita

Nuori voi työllistää itsensä monilla tavoilla. Tässä on muutamia esimerkkejä, miten nuori voi perustaa...

Artikkeli, Henkilökuva, Yrittäjyystarina

Laita ruokaa Tähden lailla

Luovaa ruoanlaittoa ja kansainvälisyyttä - Vuoden 2019 nuori kokki Niko Tähti kertoo matkastaan huippukokiksi ja antaa vinkit parempaan opiskelijakeittiöön.


Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu