Haluat siis perustaa yrityksen? Huippua!

Kattavia ohjeita yrityksen perustamiseen löytyy esimerkiksi Uusyrityskeskuksen perustamisoppaasta. Siihen kannattaa perehtyä yksityiskohtaisesti. Lisäksi on hyvä varata aika maksuttomaan yritysneuvontaan. Siellä saat vastaukset niihinkin kysymyksiin, joita et olisi edes tajunnut kysyä.

Yrittämisestä kiinnostuneiden kannattaa myös ottaa yhteyttä Nuoriin yrittäjiin, joka on nuorten yrittäjien ja yrittäjäksi ryhtymistä pohtivien yhteisö. NY:stä voi olla tukea erityisesti oman yrityksen alkumetreillä. Yhteisön avulla nuori yrittäjä saa vertaistukea ja konkreettista apua yrittämiseen sekä pääsee luomaan omia verkostoja liike-elämän toimijoiden kanssa.

Lue alta kahdeksan askeleen tiivistelmä yrityksen perustamisen vaiheista.

  1. Laadi liiketoimintasuunnitelma. Apua saat Uusyrityskeskuksesta tai paikallisista ELY-keskuksista.

Mikä liiketoimintasuunnitelma?

Liiketoimintasuunnitelma on asiakirja eli teksti, jolla kuvataan yrityksen toimintaa. Liiketoiminnalla tarkoitetaan prosessia, jossa valmistetaan tuotteita ja palveluita. Niitä myymällä yritys tavoittelee rahallista tuottoa eli liikevoittoa.

Liiketoimintasuunnitelma auttaa niin yrittäjää kuin muita tahoja arvioimaan yrityksen toiminnan tehokkuutta ja miettimään, kuinka yrityksen toimintaa voidaan kehittää. Lisäksi esimerkiksi pankit pitävät sitä edellytyksenä yrityslainan eli alkupääoman myöntämiselle.

  1. Valitse liiketoiminnallesi sopivin yritysmuoto. Lue lisää eri yritysmuodoista täältä.
  2. Hanki yrityksellesi rahoitusta: kysele halukkaita rahoittajia, ota pankkilainaa tai hae Finnveralta yrittäjälainaa. Rahoituksen hakemisesta voi lukea lisää täältä.

Tarvitset yritykselle rahoitusta, sillä yrityksen perustamiseen tarvitaan alkupääomaa. Alkupääomalla kustannetaan yrityksen alkumetrien suuret hankinnat, joita ovat esimerkiksi työvälineet ja työpaikan vuokra.

  1. Voit myös hakea starttirahaa TE-palveluista. Huomaa, että starttiraha tulee hakea ennen yrityksen perustamista!

Starttiraha on tarkoitettu yrittäjän oman arjessa pärjäämisen tueksi. Sitä maksetaan n. 30 euroa per päivä.

  1. Selvitä, millaisia lupia tarvitset toimintaasi. Luvanvaraista toimintaa ovat mm. sairaankuljetus, vartiointi- ja taksitoiminta.

Ilman lupaa luvanvaraisella alalla ei saa toimia. Lupien hankintaa saattaa liittyä maksuja ja luvan hyväksymisessä saattaa kestää. Lupa tulee kuitenkin hankkia ennen yrityksen toiminnan alkamista. Lue lisää aloista, joilla toimintaan tarvitsee luvan ja ota selville, mistä luvat voi hankkia täältä.

  1. Mieti, miten järjestät kirjanpidon. Jos päätät tilata kirjanpidon ulkopuoliselta, kilpailuta tilitoimistot.

Kirjanpidolla tarkoitetaan järjestelmää, johon yrityksen kulut ja tulolähteet kirjataan ylös. Kun yritys maksaa palkkaa työntekijälleen tai ostaa uusia työvälineitä, merkitään ne kirjanpitoon kuluina. Kun yritys saa maksuja asiakkailtaan sen tuotteiden myynnistä, kirjataan ne kirjanpidossa tuloina. Aina, kun yrityksen varoilla tehdään ostoja – vaikkapa kokouksen korvapuustit lähikaupasta – on ostoksen kuitti säästettävä, jotta se voidaan merkata kirjanpitoon.

Lue yrittäjyyssanastosta, mitä kilpailuttamisella tarkoitetaan.

  1. Y-tunnukselliset yritysmuodot: tee perustamisilmoitus yritystietojärjestelmään. Perustamisilmoituksella voidaan ilmoittautua myös kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvolliseksi, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin. Yrityksen perustamisessa voit käyttää Perusta yritys –verkkopalvelua

Lue rekistereistä ja velvollisuuksista yrittäjyyssanastosta.

  1. Ota tarvittavat vakuutukset. Yrittäjänä sinun tulee maksaa esimerkiksi YEL-vakuutusta eli yrittäjän eläkevakuutusta. Lue lisää vakuutuksista täältä.